Танго и класическа музика на концерта на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Макар че са съученици, цигуларката и диригентът за пръв път се срещат на сцената

Култура
16:30 - 23 Май 2019
3430
Танго и класическа музика на концерта на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Танго и класическа музика ще звучат в първия общ концерт на цигуларката Мила Георгиева и диригентът Максим Ешкенази съвместно с оркестъра на Класик ФМ радио. Въпреки че двамата се познават от деца и са били съученици в Музикалното училище в София, те ще дебютират на една сцена със съвместно участие на 31 май в зала “България”.

Събитието, озаглавено Tango & Campanella, е включено в програмата на Европейски музикален фестивал. По време на концерта ще звучат “Кампанела” от Втория цигулков концерт на Паганини, рапсодия “Циганка” от Равел и Унгарски танц №5 от Брамс, а също популярното от филма “Усещане за жена” танго на Карлос Гардел Por una Cabeza в преработка за оркестър на Джон Уилямс.

Мила Георгиева, която е концертмайстор в Щутгарт, се връща в България за още едно събитие. На 29 май тя ще води майсторски клас с ученици от Национално музикално училище “Л. Пипков”, които са специално подбрани за участие чрез прослушване.

Мила Георгиева и Максим Ешкенази са били съученици в Националното музикалното училище в София, след което пътищата им се разделят. На 14 години Мила заминава за Ню Йорк, където учи в "Джулиард скул", а по-късно се премества в "Гилдхол скул" в Лондон. През 2002 г. тя става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт.

Първите й изяви на сцената са още като дете с ансамбъл "Софийски солисти" и големия български цигулар Минчо Минчев. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като Гевандхаус оркестър - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др.

След като завършва музикалното училище в София Максим Ешкенази специализира дирижиране в Университета на Южна Калифорния. Работи в училището за сценични изкуства Колбърн, където понастоящем е музикален директор, диригент на Камерния оркестър и диригент на симфоничния оркестър, както и асистент диригент на Консерваторията на Колбърн.

От 2008 до 2013 Ешкенази работи като диригент на Младежкия оркестър "Pacific Symphony". Също така той е бил музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд, както и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony, с който през 2012 година гостува успешно във Великобритания. Той е бил гост-диригент на оркестрите "Уест Симфони", Симфоничния оркестър на Хънтсвил (Алабама) и "Сибелиус оркестър".