Тарашат европарламента за руски шпиони

Обиските са извършени от белгийски и френски следователи по искане на белгийски федерални прокурори

ЕС
20:14 - 29 Май 2024
2597
Тарашат европарламента за руски шпиони

Кабинетите в Брюксел и в Страсбург и домът на асистент на нидерландски евродепутат бяха претърсени в сряда в търсене на доказателства за разпространение на руска пропаганда.

Обиските са извършени от белгийски и френски следователи по искане на белгийски федерални прокурори, като част от разследване на възможна руска намеса, при която членове на Европейския парламент са получавали пари, за да популяризират руска пропаганда чрез новинарския уебсайт "Гласът на Европа", съобщава "Ройтерс"

"Има индикации, че съответният служител на Европейския парламент е изиграл значителна роля в това", се казва в изявление на прокурорите.

Прокуратурата не съобщава нито името на евродепутата, нито на заподозрения сътрудник.

Според нидерландската информационна агенция ANP заподозреният е асистент на независимия евродепутат Марсел Де Храаф от нидерландската дясна националистическа партия "Форум за демокрация" (Forum voor Democratie).

Самият Де Храаф написа в платформата X, че е научил от медиите, че домът и офисът на негов сътрудник са били претърсени и че нито той, нито асистентът са били потърсени от властите. Де Храаф назовава сътрудика като Гийом Прадура. 

"За мен всичко това идва като пълна изненада", написа той.

Евродепутатът добави, че не е участвал в руска дезинформационна кампания и има собствени политически убеждения. Той се позовава и на изказване на нидерландския вътрешен министър в парламента, че нидерландски политици не са участвали в руската дезинформационна мрежа, която първо беше разкрита от чешкото разузнаване.

Според Де Храаф обиските по-скоро са свързани с крайнодясната "Алтернатива за Германия" поради опасения, че ще се представи добре на европейските избори.

Служителят преди това е бил асистент на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" Максимилиан Кра. Кра се оттегли от кампанията миналата седмица, след като изявлението му, че не всички служители на нацистката служба SS са престъпници, предизвика скандал и доведе до изключването на партията от парламентарната група "Идентичност и демокрация" по искане на френските националисти на Марин Льо Пен.