Търговищкият театър гостува в София с театралния уестърн „Страст под брястовете“

Спектакълът на режисьора Денислав Янев разглежда земята като територия, даваща самоличност на притежателя си

Култура
14:43 - 24 Септември 2024
1045
Търговищкият театър гостува в София с театралния уестърн „Страст под брястовете“

Драматичният театър в Търговище гостува на сцената на Театър "Българска армия" на 3 октомври. Софийската публика ще може да гледа постановката „Страст под брястовете“ на режисьора Денислав Янев по пиесата на Юджийн О’Нийл.

Сюжетът на пиесата се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен фермер Ефрем Кебът. Останал на два пъти вдовец, той запълва живота си и този на тримата си синове с непосилен труд и напрежение относно полагаемото след време наследство. Така той копае невидими пропасти между членовете на семейството, повдигат завесата от театралната трупа. 

Новината за внезапната женитба на възрастния фермер с много по-младата от него и нуждаеща се от дом Абби изгонва по-големите синове на запад, като оставя най-малкият син Ибън сам да води битката за законното му право върху земята.

Трагически страсти се отключват, когато воюващите помежду си Ибън и Абби откриват, че в ожесточението към другия се крият потискани желания. 

Спектакълът на режисьора Денислав Янев разглежда земята като територия, даваща самоличност на притежателя си и като обект, сблъскващ радикални и непримирими възгледи за „изконното право“ върху него. 

В ролите се превъплъщават актьорите Цветан Пейчев (гост), Любомир Фърков, Калина Миланова, Божидар Попчев, Атанас Махнев, Маргарита Маркова. Хореограф е Неделя Ганчева, а костюмите и сценографията са дело на Светослав Митов.