Търси се: Най-големият метеорит в България паднал край Търново

Актуални новини
13:43 - 07 Март 2023
4168
Търси се: Най-големият метеорит в България паднал край Търново

Най-големият метеорит в България пада преди 57 години във Великотърновска област, но отломката изчезва мистериозно и до днес никой не знае къде се намира. Небето над село Павел, общ. Полски Тръмбеш, се раздрало от силен гръм, а съвсем наблизо до мястото земеделци сеели арпаджик и се изплашили от небесното тяло.

В началото не знаели, че става въпрос за метеорит, и го помислили за снаряд. Случката се разиграла на 28 февруари северно от селото. Във времената на Студената война подобен сценарий бил предвиждан още от училищната скамейка, затова местните жители се ужасили при мисълта, че някой атакува страната ни. Хората веднага напуснали полето, а метеоритът останал под охрана за през нощта.

„Това явление е било непознато за хората и е всяло страх у работещите в близост селскостопански работници. Повикана е сапьорска група от военното поделение в Свищов. В нея участие взема и Никола Игнатов Димитров от Павел, който отбива военната си служба там“, разказа кметът на селото Ирена Трендафилова, цитиран от „Борба“.

Професионалистите веднага успокоили местните хора, че не става въпрос за военна атака, а за небесно тяло.

Камъкът бил изтеглен и се установило, че е близо 3 килограма, което го прави и до днес най-големия метеорит, падал на територията на нашата страна. Дупката, която направил, била с размери от 60 на 80 см, сочат изключително оскъдните данни за метеорита в книгата „Занимателна география“.

В началото камъкът се съхранявал в местното училище в селото, а години след това бил пренесен в Природонаучния музей в София. Един от внуците на очевидка твърдял, че е видял за последно метеорита в музейна секция през 1998 година. Днес никой не знае къде е небесното тяло, дали изобщо се съхранява и дали се намира на територията на страната.

„Действително дълги години метеоритът се е съхранявал в училището, някъде към 1970 г. е предаден в музей в гр. Свищов, впоследствие в музея „Земята и хората“, а преди години във в-к „24 часа“ имаше статия, в която пишеше, че бил откраднат“, сподели още Ирена Трендафилова.