Търсят кандидати за проучване на нефт и газ в Черно море

Кабинетът обяви конкурс за изследване в "Блок Хан Тервел"

Новини
17:11 - 23 Август 2023
2034
Търсят кандидати за проучване на нефт и газ в Черно море

Правителството реши да открие конкурсна процедура за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок 1-26 Хан Тервел". Тя е с размер от 4 032 кв. км и се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Разрешението за търсене и проучване ще бъде предоставено за срок от 5 години, с право на три удължения от по две години. Задължително трябва да бъда извършени нови 3D сеизмични изследвания, да се изготви геоложки модел с цел оконтуряване на перспективни обекти за сондиране, да се направи оценка на петролния потенциал и евентуално да бъде прокаран един търсещ сондаж.

В конкурса може да се участва срещу депозит от 15 хил. лв. Желаещите да се включат в процедурата трябва да имат общо поне 150 млн. евро нетни приходи от продажби за последните три финансови години. Нужно е и да разполагат със софтуер за интерпретация на събраните сеизмични данни, както и с необходимия експертен състав за извършване на предвидените дейности.

Предложенията на кандидатите в конкурса ще бъдат оценявани въз основа на работните програми, средствата за опазване на околната среда и предлаганите бонуси.