ТАСС: САЩ фалират през септември

Очаква се тогава бюджетният дефицит да надхвърли 1 трилион долара

Новини
16:10 - 09 Юли 2019
2500
ТАСС: САЩ фалират през септември

САЩ може да фалират още през септември тази година заради по-ниски от очакваните данъчни постъпления. Тази оценка се съдържа в публикуван в понеделник аналитичен доклад на Центъра за двупартийна политика, който се придържа към центристка ориентация, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус”.

Според прогнозите на специалистите, „през първата половина на септември федералното правителство повече няма да може да плаща сметките си изцяло и своевременно“. Авторите на доклада подчертават, че вашингтонгската администрация трябва в най-скоро време да активизира преговори с американския Конгрес за ново увеличаване на тавана на държавния дълг.

Както обясни Шай Акабас, който отговаря за въпросите на икономическата политика в центъра, данъчните приходи в бюджета на САЩ са се увеличили само с 2-3%, вместо очакваните 5-6%. Преди два месеца експертите на организацията прогнозираха, че през октомври може да настъпи фалит. „Настоящият анализ разкри опасно развитие, което не може да бъде пренебрегнато. Преговарящите по бюджета трябва да знаят, че времето изтече“, каза Акабас. „Единственият начин да се елиминира възможността за фалит през тази година е да се повиши тавана на националния дълг през следващите седмици“.

В допълнение, както се посочва в доклада на Бюджетната служба на Конгреса в понеделник, бюджетният дефицит достигна 746 млрд. долара през първите девет месеца на финансовата година 2019 (започва в САЩ на 1 октомври - ТАСС). Очаква се тази цифра да бъде равна или дори да надхвърли 1 трилион долара до края на финансовата година. В същото време нивото на приходите се е увеличило с 69 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година, докато федералните разходи са нараснали с 208 млрд. долара.

В края на юни Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че държавният дълг на САЩ ще достигне 144% от БВП до 2049 година. В началото на март Министерството на финансите на САЩ използва „извънредни мерки“ за продължаване на финансовите операции поради факта, че страната достигна тавана на националния дълг, който законодателите трябва да увеличат в близко бъдеще. Това решение ще позволи на правителството на САЩ да продължи да плаща временно сметки, без да нарушава законовия таван на дълга. В същото време министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин преговаря с депутати, за да повиши този показател, като засега разговорите са неуспешни.

В момента държавният дълг на САЩ е около 22 трилиона долара. Както се съобщава в началото на януари от CNN, анализирайки данните на Министерството на финансите, за две години от президентството на Доналд Тръмп (от 20 януари 2017 г.), той се е увеличил с повече от 2 трилиона долара.

Според прогнозите на МВФ, през 2023 г. националният дълг на САЩ ще нарасне до 117% от БВП.

През фискалната 2018 година държавният дълг се увеличи от 20 трилиона долара до 21 трилиона долара. Консерваторите в Конгреса обаче заявяват, че държавните разходи продължават да са извън контрол и това може да доведе до още по-голям дефицит през следващите години.