Тъжно: България трета отзад напред по културно влияние в света

Само Пакистан и Казахстан са зад нас, Италия оглави списъка за 2019-а

Култура
14:46 - 05 Юли 2019
4411
Тъжно: България трета отзад напред по културно влияние в света

България е трета отзад напред по културно влияние в света. Тъжната новина сподели ploshtadslaveikov.com.

Страните с голямо културно влияние често са синоним на хубава храна, мода и лесен живот. Те задават насоките и са еквивалент на по-готиния по-голям брат. Техните продукти имат онова трудно определимо качество, заради които се продават малко по-бързо от останалите. Тяхната музика, телевизия и филми се абсорбират от други култури и се превръщат в част от по-широк глобален разговор, отбелязва изданието„U. S. News & World Report“.

Класацията на най-добрите страни за 2019 г., направена в партньорство с BAV Group, част от глобалната компания за маркетингови комуникации VMLY & R, и с школата „Уортън“ към Университета на Пенсилвания, е базирана на проучване, в което повече от 20 000 души от четири региона са били поканени да оценят 80 държави според определени характеристики. Културното влияние на тези държави се основава на средната оценка от седем показатели: културна значимост от гледна точка на развлечения, популярност, щастие, влиятелност на културата, съвременност, престижност и задаване на нови насоки. В класацията за най-добрите страни са взети под внимание 65 различни показатели, свързани с успеха на една съвременна нация – и културното влияние е част от него.

Идентичността на една държава се изгражда цял живот и може би не е изненадващо, че в резултатите за културното влияние има малко промени. В това отношение Европа продължава да бъде категоричен лидер. Италия, отбелязана с кулинарните си традиции, класическото си изкуство и дизайнерското облекло, отново е № 1. И заедно с Франция, Испания, САЩ и Великобритания оформя челната петорка, както и миналата година. Десетте най-влиятелни страни си остават същите, като Швейцария – № 9, Австралия – № 8 и Бразилия – № 7, са разменили местата си от миналата година.

Въпреки че САЩ не винаги могат да бъдат свързани с изисканост, американската медийна и развлекателната индустрия на стойност $735 милиарда е най-голямата в света и представлява 1/3 от световната индустрия. Бразилия, футболна сила с най-голяма икономика в Латинска Америка, е единствената южноамериканска страна, която успява да влезе в Топ 10. Следващата най-високо класирана латиноамериканска страна е Мексико – № 26. Япония и Сингапур отново са единствените азиатски страни с места сред първите 15.

Не е задължително страните, които някога са били големи империи или са властвали над големи територии, да имат и мощно културно влияние. Португалия, която някога управлява земи и народи от Южна Америка до Африка, е на 24-то място, а Русия се нарежда на 20-о.

Респондентите в изследването са открили слабо влияние от страна на режими с авторитарни тенденции. Казахстан и Пакистан, най-ниско класираните две страни в списъка, често са обект на критики от групи за защита на човешките права като „Амнести Интернешънъл“ и „Хюман Райтс Уоч“ заради липсата на свободата на словото и отношението към политическата опозиция. България се класира по-добре от тях – на трето място отзад напред в дъното на класацията. От балканските страни най-предни позиции по културно влияние заемат Гърция (14-а) и Турция (31-а), не са включени Македония, Косово и Албания.

Ето как са обосновани позициите на някои държави в класацията:

1. Италия (№ 18 в класацията за най-добра страна)

Историческите градове на Италия, световноизвестната кухня и природните красоти я правят популярна дестинация за повече от 40 милиона туристи всяка година. От произведенията на Леонардо да Винчи до модните къщи в Милано, културното влияние на страната винаги е било много силно. На полуострова има останки от гръцката, етруската и римската цивилизации. Регионалните кухни в страната вдъхновяват готвачите по целия свят.

2. Франция (№ 10 в класацията за най-добра страна)

Трудно е да се надцени влиянието, което Франция оказва върху света както в миналото, така и днес. Намираща се в Западна Европа, Франция е една от най-старите държави в света и влиянието ѝ се простира чрез науката, политиката, икономиката и може би преди всичко културата. Тя е една от първите нации, които защитават индивидуалните човешки права. Франция има богато културно наследство – със средновековната си литература, дългата история в изобразителното изкуство, музиката и танца. Киното заема важно място в културния живот на страната. Френската кухня е популярна по цял свят, както и френските вина.

3. Испания (№ 20 в общата класация за най-добра страна)

Няколко независими кралства, обединени през 1492 г., образуват Кралство Испания и създават мозайка, която продължава да оформя динамичната идентичност на съвременната нация. Испания включва голяма част от Иберийския полуостров, който споделя с Португалия в югозападния край на Европа, Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан и два анклава в Северна Африка. Културните постижения – от художественото майсторство на Веласкес, Гоя и Пикасо до световноизвестния роман „Дон Кихот” на Сервантес и традиции като фламенко музиката и танците.

4. САЩ (№ 8 в общата класация за най-добра страна)

Съединените американски щати са доминиращата световно икономическа и военна сила. Културното им влияние е повсеместно, до голяма степен благодарение на популярната култура, изразена в музиката, филмите и телевизията. През 2016 г. страната избра за президент Доналд Тръмп. Неговата позиция по теми като имиграцията и външната търговия, повдигнаха въпроси по света, включително и сред най-близките съюзници, за бъдещия курс на страната на глобалната сцена.

5. Великобритания (№ 5 и в общата класация за най-добра страна)

Обединеното кралство е силно развита нация, която оказва значително международно, икономическо, политическо, научно и културно влияние. Страната има дълга история на значителен принос към изкуствата и науките. Уилям Шекспир е смятан за един от най-великите писатели в историята на английската литература. Британски учени откриват гравитацията, водорода и пеницилина и развиват теории в аеродинамиката и еволюцията в природата. Великобритания продължава да бъде водеща научна и технологична сила. Стивън Хокинг е новатор в космологията, а компютърният учен Тим Бърнърс-Лий предложи световната информационна мрежа през 1989-а и създаде първия ѝ софтуер. Обединеното кралство е дом на някои от най-добрите университети в света, включително Оксфорд, Кеймбридж и Имперския колеж Лондон.

20. Русия (№ 24 в общата класация за най-добра страна)

Мащабите на Русия са трудно въобразими. Тя е страната с най-голяма територия в света – почти два пъти по-голяма е от втората по големина Канада – и обхваща цяла Северна Азия и голяма част от Източна Европа. Русия съществува като държава повече от хилядолетие, авторитарно управление е белязало по-голямата част от историята ѝ. Освен огромните размери и дългата история, Русия има и значим културен принос в науката и изкуствата. Руснаците първи изпратиха изкуствен спътник, а също и човек в космоса. Писатели като Александър Пушкин, Фьодор Достоевски и Лев Толстой са сред най-влиятелните в класическата литература, а Александър Солженицин и Борис Пастернак са най-ярките представители на интелектуалците, които заявяват своята независимост от властта.

78. България (в миналогодишната класация № 70, № 67 в общата класация за най-добра страна, 56-о място през 2018 г.) 

Разположена в югоизточния ъгъл на Балканите, България се намира на кръстопътя между Европа и Азия. Местоположението ѝ е осигурило богата култура, страната е родното място на кирилицата. Българската култура смесва Изтока и Запада с влияния от славяни, прабългари и турци, както и от древна Гърция, Рим и Византия. Страната има богато наследство във фолклорната музика и визуалните изкуства.

Ето класацията на 80-те страни, според културното им влияние:

1. Италия

2. Франция

3. Испания

4. САЩ

5. Великобритания

6. Япония

7. Бразилия

8. Австралия

9. Швейцария

10. Швеция

11. Германия

12. Канада

13. Нидерландия

14. Гърция

15. Сингапур

16. Обединени арабски емирства

17. Дания

18. Нова Зеландия

19. Китай

20. Русия

21. Тайланд

22. Норвегия

23. Белгия

24. Португалия

25. Ирландия

26. Мексико

27. Люксембург

28. Ирландия

29. Южна Корея

30. Индия

31. Турция

32. Аржентина

33. Хърватия

34. Египет

35. Катар

36. Коста Рика

37. Южна Африка

38. Перу

39. Мароко

40. Саудитска Арабия

41. Доминиканска република

42. Израел

43. Малайзия

44. Филипини

45. Полша

46. Колумбия

47. Шри Ланка

48. Унгария

49. Индонезия

50. Чили

51. Чехия

52. Виетнам

53. Украйна

54. Уругвай

55. Словения

56. Еквадор

57. Естония

58. Панама

59. Румъния

60. Танзания

61. Ливан

62. Словакия

63. Нигерия

64. Латвия

65. Тунис

66. Мианмар

67. Оман

68. Литва

69. Гана

70. Йордания

71. Беларус

72. Гватемала

73. Иран

74. Ангола

75. Сърбия

76. Азербайджан

77. Ирак

78. България

79. Пакистан

80. Казахстан

*Принципът за избор на 80-те страни в класацията зависи от наличието на 4 критерия: всяка страна да бъде сред първите 100 страни в света по брутен вътрешен продукт, да бъде сред първите 100 в света по директни чуждестранни инвестиции, да бъде сред първите 100 по приходи от международен туризъм (по данни на Световната търговска банка за 2016-а) и да бъде сред първите 150 страни в класацията на ООН за човешко развитие (според доклада за 2016 г.). Това означава, че макар и трета отзад напред в тази класация, България все пак е в първата половина (78-а от 193 държави) по културно влияние в света.