ТЪЖНО! Коронавирусът уби 22 260 души в Европа

Актуални новини
18:56 - 29 Март 2020
3270
ТЪЖНО! Коронавирусът уби 22 260 души в Европа

Броят на жертвите на коронавируса в света надхвърли 30 000 души. Само в Европа жертвите са 22 260. Над 10 000 от тях са само в Италия.

В Испания черната статистика постави нов рекорд - 838 загубени човешки живота за 24 часа. Броят на потвърдените случаи се е увеличил с 9.1% за един ден до близо 79 000. От 30 март в Испания са в сила нови ограничителни мерки - бизнесът, който не е жизненоважен, е затворен, а хората не трябва да излизат от домовете си в продължение на 2 седмици. 

В Италия очакват пика до няколко дни, а броят на новите инфекции намалява. Не е така и с броя на жертвите и те отново са около 800, а властите обявиха, че ще изпращат ваучери за храна на хората, които не могат да си позволят покупки. Заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери прогнозира, че до 10 дни броят на новите случаи ще започне да спада. 

Броят на жертвите на коронавируса в Обединеното кралство достигна 1228. Премиерът Борис Джонсън, който се самоизолира след положителна проба, изпрати писма до 30 милиона домакинства в страната с предупреждение, че „нещата се влошат преди да се подобрят”. 

Увеличението на жертвите спрямо събота е с 209, което е пореден рекорд за денонощие. Общо в страната има потвърдени 19 522 случая на заразени с коронавирус. Министър Майкъл Гоув заяви днес, че Великобритания е изправена пред период на най-стриктни мерки, за да се справи с кризата. Той не пожела да прогнозира колко дълго време ще продължи националната карантина, подчертавайки, че сега е абсолютно важно се спазва социалното дистанциране, но учени вече говорят, че мерките трябва да останат с сила поне до края на май. 

Би Би Си цитира представители на бизнеса, че страната няма да има достатъчно респиратори за пиковия период, който се очаква да настъпи до 2-3 седмици. Има също оплаквания, че правителството е загубило много време за поръчване на защитно облекло за персонала на националното здравепозване.

А Папа Франциск използва неделната си литургия, за да призове света да спрат конфликтите.


Във Франция, където починаха близо 2000 души, премиерът Едаур Филип заяви, че битката едва започва. 

Русия обяви, че затваря границите си от утре. Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че заразата е навлязла в нова фаза, след като броят на заразените в руската столица надхвърли 1000, докато мнозина московчани продължават да се разхождат по улиците, въпреки призивите на властите да стоят по домовете си.

В Съединените щати президентът Доналд Тръмп отново направи обратен завой - 8 часа, след като предложи да постави щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът в карантина, той се отказа от намерението си. Това става на фона на черната статистика за над двойно увеличение на броя на жертвите в страната само за три дни. 2 100 са смъртните случаи, над една четвърт от тях в град Ню Йорк. Коронавирусът може да отнеме между 100 и 200 хиляди човешки живота в Съединените щати, прогнозира д-р Антъни Фаучи - един от ръководителите на щаба на Доналд Тръмп за борба с епидемията. 

Китайската национална здравна комисия предупреди, че страната може да се сблъска с нова вълна от коронавирусни инфекции в резултат на увеличаване на броя на внесените случаи. "Китай вече има 693 случая, постъпващи от чужбина, което означава, че възможността за нов кръг от инфекции остава сравнително голяма", заяви говорителят на Националната здравна комисия Ми Фън.