ТЪЖНО: Почина изявен театрален критик

Общество
18:48 - 27 Септември 2021
5165
ТЪЖНО: Почина изявен театрален критик

На 71-годишна възраст почина театралният критик Николай Недялков, директор на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ в периода 2006-2018 година. Това съобщават от Съюза на артистите в България.

Николай Недялков беше директор на Драматичния театър в Сливен от сезон 2006/2007 година. Той полага усилия да създаде нова млада трупа в театъра, с желание да предоставя поле за изява на млади режисьори и артисти, продължава традицията да завръща в Сливенския театър театралните авторитети, преминали през неговата сцена.

Повече от десет години Николай Недялков поддържа огъня на Есенния театрален салон в града под Сините камъни. По негова идея е издаден „Летопис на Сливенския театър (1918-2018 г.)“, посветен на 100-годишнината от неговото създаване.

В навечерието на 100-годишния юбилей на сливенския професионален театър дългогодишният директор на Сливенския драматичен театър Николай Недялков бе удостоен с почетния знак на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен. Отличието му беше присъдено за цялостен принос в развитието на българската култура.

Преди да заеме директорския пост на Сливенския театър, Николай Недялков е преподавател в специалността „Актьорско майсторство“  в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Бил е директор на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас и на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София.

По-рано работи като организатор в Студията за игрални филми в Националния Киноцентър. Автор и съавтор е на филмови сценарии.