ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” вече е изплатила инвестицията си предсрочно

ЕК загрижена - договорите за американските централи може да се разглеждат като държавна помощ

Новини
15:33 - 24 Април 2019
3029
ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” вече е изплатила инвестицията си предсрочно

„За ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” има индикации, че централата вече е изплатила своята инвестиция предсрочно”, каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Валентин Николов пред журналисти в Народното събрание.

По думите му поради тази причина няма много опции - или взаимно или едностранно прекратяване на договора с тази централа.

„Неустойка не може да дължим, но може да има Арбитраж, ако те решат да заведат”, уточни Николов.

Председателят на парламентарната енергийна комисия обясни, че Европейската комисия неформално е пращала писма и за двете американски централи, защото договорите им може да се разглеждат като държавна помощ.

„Държавата трябва да влезне в своята роля. Или да се признае от ЕК или да влезе в преговори, да изплати инвестициите, и съответно да се прекратят тези практики”, коментира Валентин Николов.

Министерството на финансите е констатирало, че има държавна помощ и е направило изчисления. Те са показали, че на база възвращаемост и инвестиции ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” трябва да продължи да изпълнява договора си, допълни Валентин Николов. Той добави, че и за тази централа се водят преговори, но към настоящия момент тя си работи по договор.