Технологичният сектор в САЩ е съкратил над 23 хил. служители през януари

Увлечението на изкуствения интелект създаде притеснения в много страни за икономиката заради спадащата нужда от човешка работна ръка

Новини
18:20 - 28 Януари 2024
3757
Технологичният сектор в САЩ е съкратил над 23 хил. служители през януари

От началото на януари са били съкратени 23 670 служители от 85 технологични компании в САЩ, сочат данни на сайта Layoffs.fyi, които Investor цитира. Това е най-големият брой от март насам, когато почти 38 хил. души в индустрията загубиха работата си.

Активността се увеличи тази седмица, след като SAP обяви промени в работата и съкращения на 8000 души, а Microsoft закри 1900 позиции в подразделението си за игри. Освен това стартиращата финтех компания с висока оценка Brex съкрати 20% от служителите си, а eBay закри 1000 работни места, или 9% от всичките  служители, работещи на пълен ден.

Джейми Яноне съобщи на служителите във вътрешен документ, че „трябва да организираме по-добре екипите си, за да наберем скорост, да станем по-гъвкави и да вземаме решения по-бързо“.

В началото на месеца Google потвърди, че е съкратил стотици работни места в компанията, а Amazon премахна стотици позиции в подразделенията ѝ Prime Video, MGM Studios, Twitch и Audible. Unity съобщи, че съкращава 25% от служителите си, а Discord, която предлага популярна услуга за съобщеия, използвана от геймъри, се разделя със 17% от работната си сила.

Съкращенията бяха предприети преди отчетите следващата седмица на големи технологични компании като Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft, които трябва да обявят тримесечните си резултати. Инвеститорите приветстваха мерките за съкращаване на разходите, които компаниите задействаха миналата година в отговор на растящата инфлация и лихви, притесненията от рецесия и резкия спад на пазара през 2022 г. Макар че перспективите пред икономиката се подобряват, пестеливостта продължава.

Съкращенията достигнаха връхна точка през януари миналата година, когато 277 технологични компании съкратиха почти 90 хил. работни места, тъй като технологичната индустрия беше принудена да направи преосмисляне с края на над десетгодишния „бичи“ пазар. Повечето усилия за намаляване на размера на компаниите бяха предприети през първото тримесечие на 2023 г. и съкращенията намаляваха с всеки следващ месец до септември преди отново да се ускорят към края на годината.

Едно от обясненията за ръста на закритите работни места през януари, докато компаниите се готвят за предстоящата година – те научиха, че могат да постигнат повече с по-малко.

В Meta по думите на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг 2023 г. е била „годината на ефективност“ и книжата на компанията са нараснали с почти 200% наред с 20 хил. съкратени работни места. В индустрията изкуственият интелект е бойният вик – новите генеративни AI технологии показаха какво е възможно в автоматизирането на услугите за клиенти, резервирането на пътувания и създаването на маркетингови кампании.

Увлечението на изкуствения интелект създаде притеснения в много страни за икономиката заради спадащата нужда от човешка работна ръка, тъй като технологиите стават по-умни. Но той има по-непосредствени последици върху работната сила. Търсенето на AI е толкова голямо, че някои технологични компании намаляват работната си ръка в части от бизнеса, които инвестират по-усилено в разработването на продукти на базата на изкуствен интелект.

„Тези компании като цяло намаляват броя на служителите, свързани с продуктови линии или подразделения, които не са били успешни, тъй като искат за се препозиционират за изкуствения интелект“, коментира Арт Зейли, главен изпълнителен директор на компанията DHI Group, която притежава технологичната платформа за набиране на служители Dice.

Зейли отбелязва, че съкращенията този януари са далеч под числата от предходната година и допълва, че това „не е такава новина, каквато беше преди“.

Ръководителите на компаниите избират различна формулировка, за да предадат на служителите и на инвеститорите съобщението за свиването им, но основната линия е, че се опитват да станат по-фокусирани.