Телешко с печени зеленчуци и фурми

за 4 порции, 40 мин

Кухня
09:39 - 09 Август 2023
2606
Телешко с печени зеленчуци и фурми

Продукти

600 г телешко филе

300 г моркови

300 г алабаш (може да се замени с пащърнак)

500 г целина корен

3 с.л. зехтин или олио

2 глави червен лук

70 г сушени фурми без костилките

2 с.л. балсамов оцет

сол, черен пипер и едра сол

 

Приготвяне

Обелените моркови, алабаш и целина се нарязват едри парчета. Разстилат се в тава с хартия за печене. Поливат се с 2 с.л. зехтин или олио. Подправя се със сол и черен пипер и се разбърква.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 30 мин.

Обеленият червен лук се нарязва на тънки пръстени. Фурмите се нарязват на пръчици.

Загрява се останалият зехтин или олио. Запържва се лукът 2-3 мин. на средна температура. Деглазира се с балсамовия оцет силно да кипне и къкри 2-3 мин. Прибавят се фурмите, подправя се със сол и черен пипер и всичко се изважда от тигана с решетеста лъжица.

Телешкото филе се нарязва на стекове с дебелина около 2,5 см. Запържва се в същия тиган 2-3 мин. от всяка страна.

Телешкото се подрежда върху печените зеленчуци, смесени с фурмите. Поръсва се с едрата сол и черен пипер.