ТЕНДЕНЦИЯ: Горивата поевтиняха с 20 ст. за три месеца

Икономика
16:20 - 30 Септември 2024
565
ТЕНДЕНЦИЯ: Горивата поевтиняха с 20 ст. за три месеца

Бензинът и дизелът за автомобили поевтиняха с близо 20 ст. за литър за по-малко от три месеца, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. В средата на юли средните цени на дизела и бензина А-95 бяха еднакви - 2,67 лв. за литър. Сега бензинът е малко по-скъп, като средната му цена е 2,48 лв., а средната цена на дизела по бензиностанциите е 2,46 лв. за литър. Поевтиняването на бензина за периода е със 7,1%, а на дизела - със 7,9%.

Цените на бензина на различните бензиностанции са в много широки граници. В град Мартен бензин може да бъде намерен за 2,20 лв. за литър. А дори и в София може да бъде намерен търговски обект, където продават горивото по 2,21 лв. за литър. Най-високите цени на бензина стигат 2,75 лв. за литър на бензиностанция в Шабла и 2,70 лв. в Копривщица.

По-високи от средните за страната са цените на бензина и в някои морски курорти, както и на някои бензиностанции на магистралите.

Подобна е ситуацията и при цените на дизела. На някои бензиностанции по магистралите и в някои морски курорти продават горивото на цени значително над средните за страната. Но най-високи са цените на търговски обекти в Шабла и в Копривщица - 2,70 лв. за литър. Дизел на цена под 2,20 лв. за литър може да бъде намерен в Разград, Ямбол, а дори и на бензиностанция в София.

Горивата за автомобили в България са едни от най-ниските в Европа. За сравнение средната цена на бензина в Румъния е 2,70 лв. за литър, а в Гърция е 3,42 лв. В Италия продават бензина средно по 3,40 лв. за литър, а в Германия е 3,26 лв. за литър. В Северна Македония и Украйна цените на бензина са почти колкото при нас - съответно средно 2,47 лв. и 2,45 лв. за литър, показват данни на сайта fuelo.net. Но в Беларус продават бензина по 1,32 лв., а в Русия по 1,11 лв. за литър.