Тенденция в Lupa.bg: Училищните пушкоми пълни, малките пушат и пият в пети клас!

На подрастващите, които се страхуват да не са аутсайдери, масово се продават алкохол и тютюн без да им се изисква документ за самоличност

У нас
16:50 - 18 Ноември 2019
3933
Тенденция в Lupa.bg: Училищните пушкоми пълни, малките пушат и пият в пети клас!

Децата у нас пялат цигара в четвърти или пети клас най-късно, което се превръща в тенденция, установи проучване на Lupa.bg. Разхождайки се около дворовете на учебните заведения, трудно можете да си проправите път от малолетни, които трескаво дърпат от цигарата - с отработени движения, досущ като възрастни.

"Учителите се правят, че не виждат, но знаят за ситуацията. Явно се разчита преди всичко на домашното възпитание или гледат да не влизат в излишни конфликти с децата, които и без това са доста сприхави", споделя пред Lupa.bg пазач от столично училище.


Голяма част от традиционните пушкоми са препълнени, но учениците - тези, които са по-стеснителни, гледат да се прикрият и да пафкат във входовете на блоковете, а това не се нрави на живущите. Правят им се забележки, постоянно има конфликти, а по-културните опитват с добро - с блага дума или с написани съобщения.


Статистиката показва, че децата започват да опитват от тютюна около 13-та или 14-та им година, което в последствие става навик.

Още по-лошото е, че те се сдобиват с никотиновите изделия безпрепятствено - в повечето кафенета или магазинчета около училищата познават учениците и им дават цигари без да им искат документ. Явно продавачите знаят как да се пазят от евентуални проверки - или продават на хлапетата, когато няма никой друг в помещението, или идва някой по-голям, който има 18, и закупува стоката.

"Децата се страхуват да не ги набедят за лузъри или аутсайдери, затова пушат. Повечето го правят, защото големите правят така или голяма част от съучениците им", признава ученичка от 6-ти клас, която условно ще наречем Елена З.

Поради тази причина някои от подрастващите започват да пият рано и алкохол - така е модерно, така е на купоните, а гледат и какво се случва вкъщи, там примерите са най-показателни.

"Децата не са виновни, повечето неща, отговорностите падат на плещите на родителите, които трябва хем да са деликатни с тях, хем да държат здраво юздите. Често срещан пример е, че вкъщи мама и татко забраняват цигари и алкохол, говорят за вредата от тях, за последствията, но в същото време те правят точно обратното - пушат и пият пред детето. А след това се оправдават най-често с това, че те вече са големи и на тях всичко им е позволено", заявява детският психолог Александър Попов, който има много пациенти с такива проблеми и се опитва да им помогне.

Доколкото е възможно, разбира се. Проучването на Lupa.bg показва, че сред водещите пушачи са момичетата. В тийнейджърска възраст те се правят на тартори, въздействат на момчетата, а според тях цигарите ги правят по-големи, правят ги жени. 


"Понякога е трудно да разбереш на колко години е някоя млада дама. Повечето вече се гримират така, че изглеждат като зрели жени. Развиват се много по-бързо, хормоните в тях бушуват нестихващо. С цигара в уста или с чаша в ръка, тийнейджърките изглеждат като "истински жени" в очите на противоположния пол, особено за батковците", споделя още психологът Попов.

В тази възраст повечето момичета водят и редовен полов живот и то с доста по-възрастни от тях мъже. Обикновено причината за това е и недостигът на средства, тъй като бюджетът, определен от родителите, е доста по-малък от този, с който могат да си купят някаква храна през деня в училище, да излязат със съученици на разходка или на кино, и не на последно място - да си позволят да си купят и цигари.