Тео Ушев нарисува корица за роман  на Сам Шепърд

"Онзи в мен" излиза за пръв път на български език

Култура
19:16 - 19 Март 2019
3737
Тео Ушев нарисува корица за роман на Сам Шепърд

Художникът Теодор Ушев, чийто анимационен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за награда „Оскар“ преди година, прие предизвикателството да нарисува корицата на новата книга на едно от най-качествените български издателство „Лист“. Той илюстрира "Онзи в мен" на Сам Шепард.

Творбата е най-личната и болезнена история на Шепърд и първи роман, който той издава малко преди смъртта си през 2017 г. Предговорът в книгата „Онзи в мен“ е от звездата на пънк рока – певицата Пати Смит, която е участвала в пиеса на Шепърд. Преводът на български език е на Боряна Даракчиева.

Сам Шепард не е особено познат у нас. Известен е най-вече като актьор - учудващо е, но има „Оскар“ за поддържаща роля за изпълнението си във филма „Истински неща“, както и с любовта си с актрисата Джесика Ланг. Шепърд пише и пиеси, една от които „Заровеното дете там отзад“, е играна преди години и у нас на сцената на театър „Сълза и смях". За пиесата „Погребаното дете“ получава "Пулицър“ през 1979 г.

"Онзи в мен" вече е в печатницата и ще излезе до дни на книжния пазар, анонсираха от издателство "Лист".

Теодор Ушев, един от най-ярките художници и визуални артисти у нас, не за първи път илюстрира книга. Преди година издателство "Жанет 45" публикува специално издание на разказа на Георги Господинов "Сляпата Вайша" с илюстрациите на Ушев. Томчето набързо бе изкупено в книжарниците.