Тереза Мей забъркана в скандал с китайския гигант "Хуавей"

Британското правителство дало "зелена светлина" на фирмата, въпреки несъгласието на министри

12:00 - 26 Април 2019
1206
Тереза Мей забъркана в скандал с китайския гигант "Хуавей"

Британският кабинет тъкмо се посъвзе от трусовете с Брекзит и бе сполетяно от нов скандал днес. Бомбата гръмна след изтичането на информация, че Тереза Мей позволила при определени условия на китайския гигант „Хуавей“ да развива мобилна мрежа 5G в страната, предаде АФП, цитирана от БНР.

Въпреки че министри от кабинета не са били съгласни, решението е взето на  Националния съвет за сигурност във вторник. 

В Съвета са включени само по-важните министри и висши представители на службите за сигурност, които преди това подписват документ, задължаващ ги да не разгласяват дискусиите. При нарушение на правилото, ги чака наказателна отговорност.

Вестник „Телеграф“ обаче съобщи късно във вторник, че Мей е одобрила „Хуавей“ да изгражда елементи от британската телекомуникационна мрежа от следващо поколение, които „не са в сърцевината ѝ“.

САЩ например са яростни противници на навлизането на китайския гигант в такива проекти, защото според китайското законодателство фирмата е задължена да помага на правителството си в разузнавателна дейност, ако това бъде поискано от нея.

Секретарят на правителството сър Марк Седуил – най-висшият британски чиновник, дал ултиматум на присъстващите на Съвета до четвъртък следобед да отрекат, че стоят зад изтеклата информация, твърдят медии на Острова.

Външният министър Джереми Хънт и военният Гавин Уилямсън го направили първи, последвал ги вътрешния министър Саджид Джавид, който като Хънт се спряга за наследник на Мей като лидер на торите, както и още един от кабинета.

Според британски медии, скандалът е огромен и с проверката на източника на информация може да се стигне до наказателно разследване.