ТЕРОРИСТИ: Генерал и снайперист от Афганистан спипани в мигрантска група

Крими
20:12 - 03 Януари 2023
6473
ТЕРОРИСТИ: Генерал и снайперист от Афганистан спипани в мигрантска група

В дните преди Нова година събитие в северната част на Сърбия, или по-точно в района на Суботица, във Войводина, вдигна службите за сигурност на страната на крак, тъй като серия от подозрения, свързани с потока от наводнения на европейския континент от Азия и Африка бяха потвърдени.

А именно, още в самото начало на бежанската криза голяма част от експертите от сферата на сигурността посочиха, че в безкрайните колони от бежанци, идващи към Европа, е много лесно да проникнат международни терористи, лица, обучени за специални операции, но и престъпници, като цяло хора, които могат да представляват сериозна заплаха за сигурността в новата среда и че следователно контролът трябва да бъде затегнат във всички точки, където е възможно.

В края на годината обаче от Сърбия дойде тревожната новина, че сред 109 нелегални мигранти, задържани край Суботица, сръбската полиция откри генерал от афганистанската армия и снайперист, за когото френските власти са издали международни заповеди за най-тежки престъпления и тероризъм.

Освен тези двама, сръбското Министерство на вътрешните работи е открило още 25 „интересни за сигурността лица“, срещу които ще бъдат предприети правни мерки. По време на акцията на специалната полицейска част за борба с контрабандата на хора и нелегалната миграция, която се проведе на територията на гората Радановац близо до сръбско-унгарската граница, бяха открити автоматична пушка с две резервни рамки и боеприпаси, както и малко количество марихуана.

Сръбското министерство на вътрешните работи съобщи, че останалите мигранти, които не представляват потенциален риск за сигурността, ще бъдат преместени организирано в приюти.

Малко по-късно медиите публикуваха изявление на началника на сръбската гранична полиция Миле Яндрич, че сред арестуваните е генерал Мер Хамзу, командир на бригада "313 Бадри", издирван от Франция за участие в няколко акта на тероризъм, както и Хашим Абдул Басир, известен и като капитан, който е бивш снайперист от афганистанската армия и един от ръководителите на контрабандната организация "313".

Ръководителят на сръбската гранична полиция Миле Яндрич каза пред обществеността, че е особено трудно да се проследи тази група, тъй като тя действа като военно формирование.

- При положение, че са кадрови военнослужещи, имат организация, имат охрана около лагера. Всички престрелки, които се случиха преди, бяха за разделяне на територията между двете групи афганистанци. Те имат армейски символи и самите те са военнослужещи. Тези две такива групи бяха в Сърбия. В момента, в който установихме, че те присъстват в Сърбия, веднага взехме решение да приложим друга методология.

Едната група беше арестувана при акции преди три седмици, а другата вчера. Тази работа ще продължи. Вътре в гората беше лагерът на групата "313". Включихме дронове и жива сила. В момента, в който събрахме информация, започнахме да изпълняваме задачата - обясни Яндрич в последния ден на 2022 г. и добави, че за всички тях Сърбия е междинна станция.

Яндрич разкри още, че арестуваният генерал е имал трима бодигардове в антуража си и че е установено, че тази група се е занимавала с различни форми на престъпност, включително продажба на оръжия и наркотици.