Терзиев с нов амбициозен план за София

За да посрещнем предизвикателството се нуждаем от науката, каза столичният кмет

Новини
13:55 - 27 Юли 2024
2068
Терзиев с нов амбициозен план за София

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г., каза столичният кмет Васил Терзиев при откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума, който бе открит днес и ще продължи до 2 август.

По думите на Терзиев, за да бъде София зелен град, е нужно сътрудничество, иновация и управление на околната среда. Според него София вече прави стъпки в тази посока. Терзиев спомена възможностите за технологично развитие, като даде за пример Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Нашата визия е ясна – да превърнем столицата в устойчиво и зелено място, което може да е пример за останалите градове в страната, коментира още Терзиев. И определи като сложен процес подготовката за адаптиране към променящите се климатични условия. Според него това е по-сложно като процес, особено в гъсто населените градове. Нашите подходи трябва да бъдат внимателни и да се има предвид свързаността на биосферата, градските елементи и социални и икономически нужди, отбеляза Терзиев.

За да посрещнем предизвикателството се нуждаем от науката. Моята вяра в науката е огромна, каза столичният кмет. Затова и съм щастлив, че градът е домакин на 61-вата сесия на IPCC, каза още той. Вярвам, че вашите дискусии ще ни въоръжат със знание, увереност и инструменти да посрещнем проблема с изменението на климата, добави кметът.

В изказването си Терзиев посочи, че София се гордее, че е част от международна общност, с която, работейки заедно, да се създаде свят, в който икономическият растеж и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.