Тестостерон в НС: Два пъти повече мъже се борят за депутати - над 4000, жените са 1800

Господата - мераклии за Европарламента, са в същото съотношение спрямо дамите

Любопитно
15:05 - 04 Юни 2024
2883
Тестостерон в НС: Два пъти повече мъже се борят за депутати - над 4000, жените са 1800

Мъжете кандидати за депутати в следващия парламент, са двойно повече от дамите. Към днешна дата кандидатите за народни представители са 6100. От тях 1506 са кандидати в два района. 1826 пък са жени, а 4274 са мъже. 

В същото съотношение са и мераклиите за Европарламента - 418 остават кандидатите за евродепутати. От тях 131 са жени, 287 са мъже. 332-ма са кандидати и в двата избора, обясни още говорителят на ЦИК Росица Матева.

Това е първата кампания за последните 3 г., в която не сме имали искане от главния прокурор за сваляне на имунитета, който имат кандидатите, изтъкна тя. 

Непрекъснато продължава заличаването на кандидати за народни представители, каза Матева. Тя обясни, че обикновено исканията за заличаване са подадени по лични причини.

418 остават кандидатите за евродепутати. От тях 131 са жени, 287 са мъже. 332-ма са кандидати и в двата избора, обясни още говорителят на ЦИК.

До изборите за европейски и български депутати остават 5 дни. Право да гласуват за представители на България в Брюксел ще имат 6 138 050, според списъците на ГРАО. За български депутати пък ще могат да гласуват 6 593 275.

"Към този момент организацията върви нормално. От 31 май се доставят хартиените бюлетини и другите книжа за гласуване в страната до областните управи, съответно до общинските администрации. По същия начин се изпращат и изборните книжа зад граница, както и машините. Днес последно дадохме разрешение да бъдат изнесени от склада последните машини, които ще се използват за гласуване в най-близките държави до България", обясни Матева.

"Машините за гласуване в страната се инсталират в склада и четвъртък и петък по утвърден от ЦИК график ще бъдат доставени", подчерта тя.

 "Избирателните секции в страната са 12 898. Разбира се техният брой ще се променя, тъй като 48 часа преди деня на вота ще се образуват избирателните секции за гласуване в болници, затвори и др.", каза Матева. Подвижните урни пък ще са 322.

Видеонаблюдение ще има в 11 635 секции.

В  общо 9 346 секции ще се гласува с машини. Извън страната пък ще има 769 секции - в 245 от тях ще се гласува с машини, а в 151 секции ще се гласува само за български парламент. Адресите на секциите в чужбина са публикувани на сайта на МВнР.

 ЦИК е провела обучение за членовете на администрацията, които ще бъдат изпратени в чужбина, обясни още Матева. В тях са се включили над 800 души. Обученията за членовете на комисиите в страната пък вече приключват.

"Много е важно да обърнем внимание на всички членове да прочетат методическите указания на страницата на ЦИК. В обучителни материали са публикувани електронните протоколи. Отделно са публикувани и вариантите за разпознаване на действителните бюлетини", продължи Матева.

Говорителят на ЦИК напомни, че е забранена агитацията в деня преди вота. "Социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на Изборния кодекс и молим да не бъдат изпращани сигнали с публикации, тъй като нямаме право да ги регулираме", обясни Матева.