Тестове за девственост на гимназистките в Туркменистан

Свят
14:59 - 12 Февруари 2024
2858
Тестове за девственост на гимназистките в Туркменистан

Гимназистките в провинция Балкан, Туркменистан, ще трябва да правят задължителни тестове за доказване на девствеността си. Това е нужно, за да се оцени "моралът" на ученичките – такъв е мотивът на местните власти за мярката. Не е търсено съгласието на момичетата или родителите им за тестовете, съобщава Радио Свободна Европа.

Получилите (своеобразна) двойка на тестовете са докладвани на полицията, а оттам проверявали телефоните им, за да идентифицират сексуалните им партньори. Обяснението – да бъдат залавяни хора, които правят секс с непълнолетни и малолетни.

Конкретни сигнали за правеното Радио Свободна Европа има от градовете Балканабат и Туркменбаши. Публично съобщение защо наистина се прави това няма, но неофициално има обяснение – през последната половин година има рязък скок на броя бременни тийнейджърки.

Това не е първи такъв случай в Туркменистан – през 2018 година в друга провинция, Дашогуз, имаше полицейски рейдове и проверки на телефоните на ученици за порнографски видеа, както и гинекологични тестове за девственост на момичета. Тогава родителите на тези, които не били девствени, били привикани и заклеймени публично, припомня Радио Свободна Европа.