Тежки железни решетки "зазидаха" парламента

Почти като в затвор, изригна бившата парламентарна шефка Цвета Караянчева

Новини
16:38 - 18 Май 2022
2147
Тежки железни решетки "зазидаха" парламента

С железни решетки се сдобиха вратите на официалния вход на Народното събрание днес. Нововъведението допълва металните ограждения, които повече от две седмици опасват сградата на парламента.

Първа на подсигуряващите решетки реагира в социалните мрежи бившата председателка на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. "Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор!", написа тя.  В някакъв смисъл трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години, добави още тя.

Караянчева припомни, че демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури, а металните прегради никога не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв, допълва тя.

Бившата шефка на парламента припомня, че още след първите избори миналата година мнозинството върна депутатите в старата сграда на НС. "Модерната, стилна и европейска заседателна зала стои заключена. Доводът беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм. Е, как ще обясните този нов символ сега", пита Караянчева.