The Beatles искали да екранизират „Властелинът на пръстените“

Джон Ленън щял да играе Ам-гъл, а Пол Маккартни – Фродо

Култура
17:05 - 27 Ноември 2021
1986
The Beatles искали да екранизират „Властелинът на пръстените“

Режисьорът Питър Джаксън разказа за опитите на членовете на The Beatles да получат от писателя Джон Роналд Толкин правата за екранизация на книжната поредица „Властелинът на пръстените“, съобщава BBC News.

Когато Джаксън работел над документалния си филм за „ливърпулската четворка“ по архивни кадри от края на 60-те, той разпитал Пол Маккартни за конфронтацията му с Толкин. „Разпитах Пол за случилото се. Ринго не си спомняше много добре какво е станало“, казва режисьорът.

Според него идеята да се направи екранизация по „Властелинът на пръстените“ се родила в главата на продуцента от звукозаписната компания Apple Records Денис О'Дел. По онова време музикантите от групата пътешествали из Индия и той им изпратил 3 книжки от поредицата. Питър Джаксън смята, че до Ринго Стар книгата не е стигнала, но Джон, Пол и Джордж получили своите и били много развълнувани, цитира „Монитор“.

„В крайна сметка те не успели да получат правата от Толкин, тъй като той не искал рокгрупа да екранизира историята му. И им отказал. Те са опитали, в това няма никакво съмнение. Напълно сериозно са планирали да се заемат с това в началото на 1968-а“, казва Джаксън. Той обяснява, че в случай на съгласие от страна на писателя Маккартни щял да изиграе Фродо, Ринго Стар – Сам, Джон Ленън щял да е Ам-гъл, а Харисън – Гандалф. Като режисьор бийтълсите планирали да наемат Стени Кубрик („Портокал с часовников механизъм“, „Спартак“, „Лолита“ и др.).

Поредицата на Толкин бе екранизирана от Питър Джаксън в началото на новия век. Документалният проект на режисьора „The Beatles: Върни се“ ще излезе днес по Disney+.