The Wall Street Journal: Вирусът отстъпва

Здраве
08:14 - 08 Май 2021
3639
The Wall Street Journal: Вирусът отстъпва

На Запад коронавирусът отстъпва, но борбата срещу пандемията далеч не е приключила, пише The Wall Street Journal. Епицентърът на глобалната пандемия от COVID-19 се измести решително към страните с ниски и средни доходи.

Това вече доведе до такъв мащаб на заболеваемост и смъртност, че според нововъзникващите тенденции глобалните загуби на човешки живот от коронавирус могат бързо да надхвърлят показателите от 2020 г., когато 1,8 милиона души са починали от болестта.

Повече от 1,4 милиона смъртни случая от COVID-19 са съобщени по целия свят тази година, според официални оценки на Оксфордския университет. Това се случи поради активното разпространение на болестта в Латинска Америка и някои региони на Азия.

Като се има предвид, че всеки ден в света се регистрират приблизително 13 хиляди смъртни случая от коронавирус, броят на жертвите на пандемията тази година, изглежда, ще надхвърли цифрата за цялата 2020 г. през следващите седмици. Като се има предвид това, неравномерните официални цифри за инфекции и смъртни случаи означават, че всички тези цифри са почти сигурно подценявани, според експерти по болестите.

Индия продължава да поставя световни рекорди по брой нови случаи, а болниците в много от регионите й вече са надхвърлили капацитета си. Повече от 400 000 нови случая на ден са регистрирани в страната в четвъртък за втори път тази седмица, с което общият брой на заразените в страната достигна 21 милиона души.

От Непал и Иран до Уругвай и Аржентина здравните системи се огъват под натиска на пандемията, тъй като вълни от пациенти заливат болниците, което допълнително увеличава броя на смъртните случаи от болестта.

В някои страни липсва кислород, а отделенията за интензивно лечение са пренаселени. Крематориумите работят с пълен капацитет. Новите щамове на вируса се разпространяват по-бързо, отколкото претоварените лаборатории могат да ги проследят.

„Това е като война“, каза министърът на здравеопазването на Уругвай Даниел Салинас.

В началото на годината Европа и Северна Америка бяха в епицентъра на бурята COVID-19. Те представляваха 72% от ежедневните случаи в света и 73% от ежедневните смъртни случаи. Тогава богатите страни страдаха от зимния растеж.

Сега тези региони представляват 22% от ежедневните случаи и 28% от смъртните случаи, докато Латинска Америка, Азия и Африка колективно представляват 78% от ежедневните случаи и 72% от смъртните случаи.

Тази промяна в ситуацията бе предизвикана главно от масовите ваксинации. Съединените щати и някои европейски страни чакат с нетърпение икономическо възраждане и лято, което няма да бъде толкова силно обременено от здравни ограничения, тъй като ваксините защитават все повече хора от инфекцията.

Тази промяна обаче може да не е постоянна: вирусът е непредсказуем от самата си поява. Възможно е в бъдеще Западът да бъде залят от онези щамове на вируса, които преодоляват защитата от ваксините, заключва изданието.