Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Украинските бежанци са възможност срещу демографската криза у нас

Общество
18:10 - 11 Март 2022
3634
Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Украинските бежанци са възможност срещу демографската криза у нас

Това, което разбираме от изказването на финансовия министър Асен Василев, че 40 лв. помощи на ден за украински гражданин със статут у нас ще се получават от собствениците на хотели, къщи за гости, като не е ясно как се решава въпросът, ако собственици на частни квартири, желаят да подслонят бежанци. Това каза пред Lupa.bg експертът от Център за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.   

По думите му украинските бежанци биха били една чудесна възможност за решаване на демографската и икономическата криза в страната. Неслучайно кметовете в страната предлагат настаняване.

„Украйна преди войната и особено преди пандемията беше основен източник на работна ръка за България. През 2019 г. имаше около 30 хиляди украинци, които работеха в България – бяха ангажирани в селското стопанство, туризма, строителството, както и в ИТ сектора. Страната, обаче трябваше да се конкурира със страни в Централна Европа, които предлагаха значително по-високи заплати. Например в Полша се смята, че работят до 2 млн. украинци. Огромен брой украински работници се реализират в Чехия, Унгария, Балтийските републики“, посочи експертът.    

Дори при свита икономика заради Ковид пандемията, в България продължава да има остър недостиг на работна ръка, особено в някои области на България. Оценките са за недостиг между 200 и 300 хил. човека.  От 4-5 години вече се говори за активна политика, която да осигури внос на работна ръка в България. Страната обаче би трябвало да търси не просто временно работещи, а да се опита да привлече и семействата на работещите. 

"Украинците като близки културно биха могли много добре да се интегрират в българското общество. Парите, които първоначално ще се изхарчат, ще се върнат многократно в българската икономика. При това тези средства в крайна сметка няма да излязат от българския бюджет. Има в момента гласувани огромни средства за подпомагане на украинските бежанци от САЩ, Западна Европа, Япония, Канада и повечето от най-развитите страни в света.  Не случайно такива страни като Полша, Унгария и Чехия, които отказваха да приемат бежанци от Близкия Изток, сега правят всичко възможно да приемат колкото може повече бежанци от Украйна", посочи Безлов.

Според него няма как бежанци от Близкия Изток чрез измами да вземат помощи, предназначени за украинци, освен ако няма някакви корупционни практики от българската администрацията: „Няма как да се сбъркат украински бежанци с бежанци от Близкия Изток и Афганистан. Украинците са предимно жени и деца, има много малко възрастни мъже. Сирийските, афганистанските и други от Близкия Изток мигранти са предимно момчета над 12 години и млади мъже до 25-30 г. Повечето българи нямат езиков проблем при общуването с украинците, с миграните от Близкия Изток и Афганистан това е много трудно.  Чисто културно двете групи са много различни“.