TikTok победи! Доналд Тръмп не успя да го забрани

Федерален съдия разпореди предварителна съдебна забрана на блокирането

Новини
13:48 - 28 Септември 2020
2238
TikTok победи! Доналд Тръмп не успя да го забрани

На 28 септември в САЩ трябваше да влезе в сила забраната за разпространението на TikTok чрез магазините за приложения на Apple и Google, но това не се случи, пише kaldata.com.

Съдията на Федералния окръжен съд на САЩ Карл Никълс разпореди предварителна съдебна забрана на това блокиране.

TikTok продължава да работи в САЩ като преди и няма промени в режима на неговата работа. Приложението може да се вземе от App Store и Google Play, то може без проблеми да се инсталира и да се използва без каквито и да било ограничения. Засега не е известно колко дълго ще продължи това.

Към днешен ден американският бизнес на TikTok изпитва затруднения заради претенциите от страна на американските власти. Те считат, че с помощта на тази онлайн услуга китайската компания ByteDance събира потребителските данни на американците и ги изпраща в КНДР, където китайското правителство има достъп до тях. ByteDance се съгласи да продаде американския отдел на TikTok, като основните претенденти бяха Oracle и Wallmart. Засега няма нова информация за тази сделка.

Редица аналитици са на мнение, че всъщност Китай може да забрани тази сделка. Наскоро правителството на КНДР въведе нов закон, забраняващ износа на ИИ алгоритми, а TikTok използва именно алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Тоест, съдбата на американския бизнес на TikTok се решава на ниво властите на САЩ и Китай.