Тина. Тина Търнър, която ще си остане завинаги The Best!

"Гордата Мери" премина през всички кръговне на ада, лутайки се между драмата, славата и душевния мир

Нещо за четене
16:30 - 25 Май 2023
5999
Тина. Тина Търнър, която ще си остане завинаги The Best!

За нея може да се говори много и дълго. Изключителен талант и невероятна харизма, а песните, които оставя след себе си, отдавна са се превърнали във вечни хитове! Никой не може да планира смъртта си, никой не знае кога ще умре, но е хубаво всеки един от нас да го направи с достойнство и оставяйки отпечатък в обществото. Е, такава беше и Тина Търнър. Вeликата Тина, която завинаги ще си остане The Best!

Със сигурност загубата за цялата гилдия е огромна, а и не само за нея, а и за всички, харесващи хубавата музика. Кралицата на рокендрола изпя емблематични песни с открояващия си глас, умееше да разтърсва хората, да кара стадиони и зали да подскачат в нейното темпо, сякаш са на табата или зумба, или пък с ръце, пляскащи във въздуха, все едно сте на футболен мач от най-високо ниво.

О, да, Тина Търнър беше класа, висока класа и недостижима, въпреки че много са се опитвали да я имитират, да правят кавъри на песните й. Но само толкова - бледи копия, но оригиналът е някъде във висотите, където много малко могат да бъдат.

Тина Търнър направи рекордни продажби по време на кариерата си, намери и своето място в Залата на славата, естествено! Повече от 50 години тази жена вълнува артистичния свят по небивал начин. Печели награди, признания, любов.

Едва не се самоубива на младини. Намира всичко, което обича в зрелите си години. До днес живееше щастливо в Швейцария и пееше... религиозна музика.

Малката Анна идва на бял свят

Анна Мей Бълок проплаква на 26 ноември 1939 г. в Браунсвил, щата Тенеси (САЩ). Произходът ѝ е основно афроамерикански, но има една трета европейска и 1% индианска кръв, както сама разкрива след направени генетични изследвания.

В детските ѝ години родителите ѝ се разделят и Анна Мей и по-голямата ѝ сестра Руби Айлийн отиват да живеят при баба си. В началото на 50-те години бабата умира и двете сестри се установяват при майка си в Сейнт Луис.

Годината е 1956. Айлийн е редовна посетителка на клуб с името "Манхатън" в Сейнт Луис. Анна Мей е като влюбена в сестра си и я следва навсякъде по петите. А самата Айлийн успява да накара малката си сестра да се чувства значима. Една вечер Анна успява да убеди сестра си да я вземе със себе си в клуба. Там тогава свири групата "Кралете на ритъма", а техен фронтмен е музикантът Айк Търнър. Анна е абсолютно омагьосана от ритъма, музиката и харизматичния Айк.

Любов към музиката, любов към Реймънд

Брои дните до следващото им участие, когато ще може да ги види. По това време тя не е влюбена в него, но изгаря от желание да пее с групата му. Една вечер мечтата ѝ се сбъдва. Тя изобщо не се колебае, когато барабанистът ѝ предлага да се качи на сцената. Изпява "You Know I Love You" на Би Би Кинг.

Опитният Айк веднага разбира, че в нея има нещо. Това, което го впечатлява обаче не е толкова талантът ѝ, колкото начинът, по който тя въздейства на публиката. От този момент Анна редовно започва да пее в клуба като гост солист на "Кралете на ритъма". И става гадже на... саксофониста Реймънд Хил.

Първите изпълнения на Анна Мей са с името Little Ann или Малката Ан. Първият ѝ запис е през 1958 г. През същата година Анна ражда първия си син Реймънд Крейг от приятеля си Реймънд Хил. След появяването на детето отношенията между родителите се обтягат. Стига се до пряк сблъсък, в който групата застава на страната на Анна Мей и дори се твърди, че са набили лошо Реймънд. Той напуска групата, но талантливата певица и майка на детето му остава.

А след време Айк ще го осинови и ще му даде името си. Горе-долу по това време вероятно започва и връзката на Анна с Айк. Макар и двамата да се чувстват изключително странно, тъй като твърдят, че до момента са се обичали като брат и сестра.

Началото на Тина Търнър

През 1960 г. се ражда името Тина Търнър като член на дуета Айк енд Тина Търнър Ревю. Дуетът съществува близо 20 години и в него се раждат изключителни хитове като "A Fool in Love", "River Deep – Mountain High", "Proud Mary" (песен на легендарните Creedence Clearwater Revival) и "Nutbush City Limits". Успехът ги следва навсякъде.

В личните си отношения обаче Айк и Тина Търнър не са особено щастливи. Първоначално нещата тръгват добре. През 1960 г. се ражда синът им Роналд. Правят сватбена церемония през 1962 г., но до края на живота си Айк твърди, че никога не са се женили официално. Въпреки това Тина приема фамилията му и става известна именно с нея.

Съвместният им живот е белязан с насилие

Тина се страхува от Айк, а Айк не отрича, че я пошляпва, но "не повече, отколкото всеки нормален мъж шамаросва жена си". През 1968 г. след поредния сблъсък с Айк, точно преди концерт в Лос Анджелис, Тина Търнър поглъща 50 таблетки "Валиум" в опит да сложи край на живота си.

За щастие не успява. А за нейно нещастие нищо особено не се променя. Айк е наркоман, а пристрастеността му към коката става все по-нелицеприятна.

Спасение в Будизма

През 1976 г. двамата най-после се разделят. Тина подава молба за развод след поредния побой. Айк така и не приема раздялата им. До края на живота си през 2007 г. (умира от свръхдоза кокаин) той все търси начин да се добере до нея.

След раздялата с Айк кариерата на Тина навлиза в съвсем нова фаза. През 1977 г. тя за първи път излиза сама пред публиката.

Започва да гради всичко буквално от начало. В началото на 80-те прави абсолютен фурор с поредица от мощни хитове като "Let’s Stay Together", "Private Dancer", "What’s Love Got to Do With It". Прави и няколко запомнящи се роли в киното – в рокмюзикъла "Томи", в "Лудия Макс 3" с Мел Гибсън и в "Последният екшън герой". Наградите валят, признанията също.

Харизма

Превръща се в едно от най-популярните имена в музиката. Списание "Ролинг Стоун" дори я нарежда сред 100-те най-велики творци на всички времена. И сред 20-те най-велики певци. Печели 8 награди "Грами" и поставя рекорд за най-много продадени концертни билети сред соловите изпълнители. От 1991 г. официално е част от Залата на славата на рокендрола. И с право е наричана Кралицата на рокендрола.

В личния си живот, след Айк, Тина Търнър е толкова травмирана, че съзнателно поддържа дистанция от мъжете. До 1985 г., когато в Лондон среща бъдещия си музикален продуцент и съпруг - германеца Ервин Бах. Връзката им започва година по-късно и продължава и до последно, като от 2013 г. двамата официално са семейство.

Щастлива в Европа, захвърля американския си паспорт

През 1994 г. Тина Търнър се мести да живее при Ервин Бах в Швейцария. Къщата им се намира на брега на живописното Цюрихско езеро и се казва Шато Алгонкуин.

Звездата рядко дава интервюта, но като цяло е благосклонна към швейцарските медии. Казва, че обича новата си родина и се чувства щастлива в нея.

През 2013 г. официално стана швейцарски гражданин, отказвайки се от американския си паспорт. Обяснява, че цени спокойствието, на което може да се наслаждава в Швейцария. Може да стане късно, да закуси чак в два следобед. Даже на входната врата на имението ѝ пише, че не се позволява позвъняване или доставки на каквото и да било преди 12 на обяд и всички се съобразяват.

Обича да се разхожда по магазините в Цюрих, без дори да бъде забелязана. Благодарна е, че дори да я разпознаят, местните хора се държат максимално дискретно и не нарушават спокойствието ѝ. Учи немски, но признава, че езикът ѝ се струва "невероятно труден". "Работи" за швейцарския телекомуникационен оператор Swisscom като посланик на приложението на компанията iO.

Пак в Швейцария, през 2005 г., Тина Търнър се среща с 14-тия Далай Лама Тензин Гяцо. Казва, че тази среща я вдъхновява за един от последните ѝ проекти – "Beyond" (Отвъд). В рамките на този проект тя все още продължава да пее, но само религиозна музика. Нарича себе си баптист-будист, тъй като е отгледана като баптистка, но приема съзнателно будизма.

Проектът "Beyond" се създава между Търнър и две нейни швейцарски съседки – християнка от Швейцария и будистка от Тибет. Първият им албум е записан от туркиня. В него се комбинират църковни песнопения с будистки напеви и духовно послание, прочетено от Тина. Албумът е издаден само в Германия и още няколко страни, а в Швейцария моментално се озовава в челната десетка на музикалните класации. Във втория си албум включват детски хор, а за третия към триото се присъединява и четвърти член с хиндуистки произход.

В автобиографията си "Аз, Тина", тя споделя, че комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света.

"Нямах никого в живота, никаква основа, така че трябваше да си проправя свой собствен път. Започнах от началото. Трябваше да се изправя срещу света, да стана силна, за да открия своята мисия в живота. Смятам, че ако просто станеш и тръгнеш нанякъде, животът ще отвори вратите си за теб", споделя една от своите мисли великата Тина Търнър.

Ето и още няколко фрази, оставили трайна следа в тези, които са ги чули или прочели:

- За мен възрастта няма значение. 50 са днешните 30, а 70 – днешните 50. Няма правила, които гласят, че трябва да се обличаш по определен начин или да се държиш по точно определено. Живеем в интересни женски времена – aко изглеждаш добре и още можеш да правиш шоу. Ами иди и го направи!

- На 70 години се чувствам по-добре, отколкото когато бях на 30. Вече няма какво да доказвам, а за успехите си мога да благодаря единствено на себе си.

- Не е важно колко са свещичките на тортата, важното е да имаш сили да ги духнеш.

- Ако изглеждате добре, самочувствието ви ще е на ниво, а от това може само да имате полза. Аз никога не се безпокоя за възрастта си.

- Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че няма особено значение какво се случва, а как ти реагираш в ситуацията.

- Щастието е състояние на душата и осъзнат избор. Всички имаме право да бъдем щастливи и сами избираме дали искаме да сме такива или не.

- Научих се да бъда щастлива, независимо дали в живота ми има мъж.

- Преминала съм през всички разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога! Не удавих трудностите в алкохол, нито ги замъглих с наркотици. Никога не съм пушила дори. Успях да изплувам от морето на миналото си без последици и сега съм тук непокътната!

- Това е, което искам в рая... думите да се превръщат в ноти, а разговорите – в симфонии.

Е, сега вече сигурно е в рая, а думите й, вплетени в стихове и песни, ще се реят навсякъде в ефира, на на рождени дни, на сватби и на каквото още се сетите. Защото тя е Тина. Тина Търнър, записала името си със златни букви в историята на музиката, а защо не и във всеки един от нас!