Тирове блокирани на "Капитан Андреево"

Камионите чакат резултати от лабораторни проби на внасяната продукция

Топ
11:48 - 24 Май 2022
2694
Тирове блокирани на "Капитан Андреево"

Стотици тирове чакат на ГКПП "Капитан Андреево" и на буферни паркинги в София, където вече трябва да получават резултатите от лабораторните изследвания на внасяната от тях продукция.

На 20 май Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати договора си с фирма "Евролаб 2011", която през последните 10 г. обработва документите, взема пробите за фитосанитарен контрол, както и товари и разтоварва продукция от камионите.

През последните дни шефът на изгонената фирма Васил Димитров и депутати от управляващата коалиция си размениха обвинения за предлагане на подкупи и търговия с влияние. Според Димитров бизнесът му се отнема в полза на влиятелен човек, близък до властта. "Евролаб 2011" ползваше помещения под наем на ГКПП "Капитан Андреево".

След като дружеството спря дейността си контролът върху продукцията се осъществява от БАБХ, но в София. Смяната на системата създаде напрежение сред турските превозвачи. Наложи се в понеделник зам.-министърът на земеделието Иван Христанов да пътува до граничния пункт заедно с турския посланик Айлин Секизкьок.

БАБХ ще е гарант за качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, които се предлагат на българския и европейския пазар, заявил на срещата си с нея Христанов, съобщават от агенцията.

Посланик Секизкьок коментира, че турските власти, както и асоциацията на износителите на плодове и зеленчуци са убедени, че новата система ще бъде от полезна за бизнеса.

Турските износители са информирали зам.-министър Христанов за проблеми, които са имали при доскорошния начин на извършване на контрола от частната фирма. Те потвърдили доверието си в Националната лаборатория, която пое изследването на продукцията.

„Ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, които да изпълняват тази функция, проблемът ще бъде разрешен“, казват износителите от Турция.