Тодор Кантарджиев: Коронавирусът не е опасен за малките деца

Заболяването ще стане хронично, но по-лесно податливо на лечение

Топ
09:52 - 20 Февруари 2020
2120
Тодор Кантарджиев: Коронавирусът не е опасен за малките деца

Симптомите на коронавирус могат да се регистрират до 14 дни след зараза, затова при пътуване до засегнати страни – хората сами трябва да сигнализират на здравните служби. Това каза директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред бТВ.

„Основната ни цел е хората, които се връщат от Китай да съобщават на границата, да си стоят вкъщи и при първите симптоми да потърсят медицинска помощ“, посочи проф. Кантарджиев. Последните изследвания показват, че заболяването е най-опасно за възрастните хора. Статистиката показва, че седем малки деца досега са се заразили с коронавирус, но всичките са се излекували.

„Другите вируси, които имаме – респираторният синцитиален вирус и грипният вирус за децата до 1 г. е тежко протичащ и заплашващ живота. Този нов коронавирус се оказва, че за децата не е опасен“, уточни проф. Кантарджиев. Експертът заяви, че досега девет жени, които са били бременни в 9-ия месец са заболели с коронавирус. Въпреки заразата, те са родили здрави деца.

„Този вирус има покривка, той се унищожава и от хлорни дезинфектанти, и от органични разтворители – не казвам спирт. Става дума, че той не издържа дълго време на повърхността, лесно се унищожава с дезинфектанти на спиртна основа“, каза експертът. Проф. Кантарджиев обясни, че заболяването ще стане хронично, но по-лесно податливо на лечение.