Кирил Петков гласи Тодор Тагарев за наследник на Янев

Политика
11:40 - 28 Февруари 2022
8850
Кирил Петков гласи Тодор Тагарев за наследник на Янев

Бившият военен министър Тодор Тагарев е най-вероятният наследник на Стефан Янев, след като днес Министерския съвет се очаква да го освободи от шефския пост в Министерството на отбраната, разкриха пред Lupa.bg източници от кабинета. 

Тагарев не крие симпатиите си към премиера Кирил Петков още, откакто той се появи на небосклона като икономически министър в служебното правителство на Стефан Янев, а по-късно изненада мнозина с появяването си на преговорите за тогава бъдещото коалиционно правителство по сектор "Национална сигурност".

Тагарев, който е изявен натовец, бе служебен армейски шеф в правителството на Марин Райков през 2013 г.

Проф. Тагарев бе и шеф на Института по отбрана. Но бе уволенен именно от Стефан Янев (и тогава военен министър - б.р.) през 2017 г. заради съмнения, че е лобирал по конкретните задания на новия тип боен самолет, който България да договори, както и по отношение на бронираната техника за Сухопътните войски. 

Любопитната подробност е, че наследникът му на поста в МО Николай Ненчев директно го обвини, че е съгласувал решения в отбраната с БСП по отношение на изтребителите, като намекна, че е лобирал "за" купуването на ескадрила "Грипени" на шведската "Сааб", за сметка на F-16 от САЩ. Впоследствие Тагарев неколкократно се обяви именно за американските самолети пред сочените за бутикови грифони. 

През ноември той се появи редом до съпредседателя на Продължаваме промяната Асен Василев и Даниел Лорер на преговорите за отбранителния сектор.