Той ли е?: СДС и ГЕРБ навиват Петър Стоянов за президент?

Любопитно
13:40 - 28 Май 2021
11472
Той ли е?: СДС и ГЕРБ навиват Петър Стоянов за президент?

Един от най-успешните ни президенти - Петър Стоянов, който влезе с триумф на "Дондуков" 2 във времето на най-драматичната политическа криза в страната, може да се изправи срещу Румен Радев през ноември. Гордостта на сините има шанс да стане общ кандидат за държавен глава на ГЕРБ и СДС, не отричат самите седесари.

Засега вариантът за рестарт се обсъжда на „Раковски”134 все още само като идея, а и самият Стоянов, който е встрани от политиката и отдавна е на международната сцена, не е дал знак дали е склонен отново да се впусне в горещата политическа битка. 

В същото време, пловдивският адвокат наистина е изключително подходяща фигура и една от малкото достойни алтернативи на Румен Радев. Стоянов успя да опази имиджа си неопетнен и след СДС-лидерството си, и след президентския си мандат и продължава да е общ фаворит на Раковски 134. Експрезидентът хем е обединител, хем от години демонстрира съгласие с тезите на партията на Борисов, което е и сериозен коз за това да стане обща кандидатура за ГЕРБ и СДС.   

„Петър Стоянов е силна политическа фигура – опитен политик, перфектен комуникатор и обичан от народа“, обясняват идеята сини политици.

Голяма част от герберите също си давали сметка, че Стоянов е достоен вариант за общ кандидат на коалицията. В партията на Бойко Борисов си дават сметка за авторитета на Стоянов и сериозния му „багаж” в политиката. Експрезидентът години наред бе фаворит на избирателите, не е свързан пряко с управлението на ГЕРБ и не е натоварен с негативи. В същото време, от години, някогашният лидер на СДС даваше рамо на управляващите в критични моменти, като включително бе един от привържениците на обединението на сините с ГЕРБ.

В ГЕРБ си дават сметка, че е трудна задача да извадят адекватен и достоен политически опонент на сегашния президент. Затова и претеглят възможно най-силните кандидатури за ноемврийската битка.

"Не сме водили разговори за президентските избори, защото в момента цялата ни енергия е насочена към парламентарните. Така че нито ние от СДС, нито пък от ГЕРБ, са говорили с президента Стоянов по този въпрос, а и той винаги е отказвал разговори на тази тема. Но ще бъда съвсем честен - въпросът не е дали ГЕРБ и СДС ще застанем общо зад Петър Стоянов, въпросът е дали той изобщо ще се съгласи", призна в интервю и главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Синият администратор не скри, че ситуацията е такава, че не Стоянов да напира за президентския пост, а сините трябва да го склоняват да приеме.

Главсекът припомни как адвокатът от Пловдив се превърна в герой през февруари 1997 г., когато отказа да даде мандат на БСП за второ правителство, но същевременно ги накара да седнат на една маса с другите политически сили, за да осигури политическия мир в страната. Синият президент бе и двигателят на членството на България в ЕС и  НАТО.  

Петър Стоянов смени на поста Желю Желев през 1997 г., след като първо спечели вътрешни избори срещу него, а след това и националния вот. През мандата си той прокарваше най-категорично политиката за евро-атлантическата интеграция на страната, наричайки я “цивилизационен избор” на България. През този мандат България подаде молба за членство в НАТО и ЕС.

Адвокатът от Пловдив бе и начело на СДС в периода 2005-2007 г. От 2010-а е президент на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Съпредседател е на Световния проект за справедливост във Вашингтон. Член е на Попечителския съвет на Александрийската библиотека, член на борда на Международния център за толерантност, диалог и сътрудничество между различните култури и религии “Низами”.