Токът в Сърбия поскъпва от 1 ноември

Балкани
17:06 - 28 Септември 2023
2021
Токът в Сърбия поскъпва от 1 ноември

Цените на тока в Сърбия ще нарасне с осем процента от 1 ноември, съобщи сръбската телевизия РТС.

Мярката е била одобрена от Съвета на Агенцията по енергетика. 

Министърът на енергетиката Дубравка Джедович съобщи, че и тази година гражданите ще могат да намалят сметките си, ако имат по-ниско потребление на електроенергия спрямо същия отчетен период на миналата година. Киловатчас електроенергия за домакинствата и дребните потребители ще бъде 10,26 динара (1 лев е около 60 динара), а с ДДС и такси - 14,29 динара. Преди това токът в Сърбия поскъпна на 1 май също с 8 процента. 

Дубравка Джедович съобщи днес, че правителството на Сърбия е приело препоръката електрическата компания "Електропривреда Сърбие" (Elektroprivreda Srbije) да изчислява отстъпки от 20 до 40 процента на гражданите за рационално потребление на електроенергия през предстоящата зима.

"Всички граждани, които намалят потреблението с повече от пет процента спрямо същия месец през предходните две години, ще получат намалени сметки за електроенергия с 20 до 40 процента за следващите шест месеца. Тази година увеличихме най-високия праг за намаляване на сметките за рационално потреблението от 30 до 40 процента, като допълнително ще насърчим част от потреблението да премине към т. нар. по-ниска тарифа, т.е. през нощта, за да насърчим гражданите да консумират повече енергия в периода, когато тя е най-евтина“, каза Джедович Ханданович. 

Газът в Сърбия също ще поскъпне от 1 ноември с 10 процента, отбелязва БТА.