Токът в Сърбия поскъпва с 8% от май, газът - с 10%

Балкани
12:18 - 26 Април 2023
1564
Токът в Сърбия поскъпва с 8% от май, газът - с 10%

Токът в Сърбия ще поскъпне с 8% от 1 май тази година, а газът - с 10%. Това решение е взето от Съвета на Агенцията по енергетика, съобщава белградският вестник "Данас".

Средната цена на електроенергията за клиентите, които имат право на гарантирано снабдяване по регулирани цени (домакинства и клиенти на дребно), ще възлиза на 9,50 динара за киловатчас (kWh) без данъци и такси, или 13,31 динара за kWh с данъци и такси, и е по-висока от съществуващата средна цена с осем процента. 

Агенцията посочва, че дори и след тази корекция, цената на електроенергията за гарантирано снабдяване в Сърбия, без такси и данъци, все още е една от най-ниските в Европа.

Съветът на Агенцията по енергетика даде съгласието си за решенията на управителните органи на 31 обществени снабдители на газ за повишаване на цената на този енергиен източник, като средната цена от 1 май тази година ще бъде с десет процента по-висока. Така газът ще струва 4,13 динара за kWh без данъци и такси или 4,55 динара за kWh с данъци и такси. Агенцията посочва, че дори след това увеличение на цените, средната цена на природния газ за обществено снабдяване в Сърбия, без данъци и такси, ще бъде една от най-ниските в Европа, пише БТА.