Тол системата може и да не тръгне догодина

Все още не са готови дигиталните карти за таксуване, призна министъра на регионалното развитие Петя Аврамова

Новини
19:55 - 19 Септември 2019
1005
Тол системата може и да не тръгне догодина

Съществува реален риск тол системата да не тръгне и догодина. Стартът й вече беше отложен в последния момент от 16 август 2019 г. за 1 март 2020 г. Причината е, че все още не се знае какъв ще е обхватът на платените пътища и таксите за тях.

Сега пък се оказва, че и нормативно държавата не си е свършила работата с промени в наредби съгласно изискванията на закона. Не са готови и дигиталните карти за таксуване. Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова до депутатите от БСП Георги Свиленски, Димитър Данчев и Любомир Бонев.

Дигиталната карта за таксуване на камионите и автобусите още не е готова, а причината се оказват поставените пътните знаци за начало и край на населеното място (Д11 и Д12). Направена проверка на терен установила, че голяма част от тях се намират на места, които не съответстват на действащия общ или подробен устройствен план, се казва в отговора на министър Аврамова. Тя уверява, че е създадена необходимата организация за определяне точното място на пътните знаци и те да бъдат поставени където трябва.

Освен това предстои да се въведат нови пътни знаци, за които ще се изисква плащането на е-винетка или тол такса. За целта е предприета промяна в Наредба №18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци. "Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса и съответно имат отношение към цялостната организация по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси", посочва министър Аврамова.

Промените в наредбата за пътните знаци бяха публикувани на 9 септември и тепърва предстоят да бъдат приети. След това ще трябва да се обяви поръчка за изработването им. Към момента регионалното министерство няма яснота колко пари ще са нужни за това, защото не знае обхвата на платените пътища за тировете.

Освен тези проблеми, изпълнителят на тол системата - австрийската фирма "Капш", все още не е започнала преоборудването на 95 съществуващи рамки по пътищата, през които ще се засича тол таксуването. Съгласно договора "Капш" трябва да ги дооборудва до 9 февруари 2020 г. От тези 95 трафик рамки около 50 са на автомагистрали. Това означава, че тестването на самата система не е в пълен обхват.