Тома Биков: Не сме толкова зли, нито толкова смели

Не сме поели ангажимент да се харесваме с колегите от "Промяната", уточни депутатът

Новини
21:45 - 16 Юни 2023
4628
Тома Биков: Не сме толкова зли, нито толкова смели

Съдебната реформа все се уточняваше по студията. Тя се фиксира до фигурата на Иван Гешев, който се превърна в основен аргумент на реформата, което не е правилно. Тя трябва да е по-дългосрочна и стратегическа, а не около един човек, а в тон с нуждите на системата. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването на БНТ "Панорама".

Нямаме общо с драмите около главния прокурор прекалено много ни надценяват опонентите ни, опонира той. Не сме нито толкова силни, нито толкова зли, иронизира острието на ГЕРБ. Гешев беше натиснат, за да подаде оставка. Оттам нататък действията на Гешев приеха изцяло политически характер – той влезе в полето на политиката и наруши правилото властите да не месят една на друга, припомни депутатът.

Радвам се, че делото "Барселонагейт" бе внесено в НС и колегите имаха възможност да се запознаят, за да видят, че Борисов практически го няма там, той няма връзка, заяви Биков.

Там изобщо няма доказателства, че има пране на пари по казуса, в който той няма участие, добави той. И нарече делото "една медийна акция".

Прокуратурата трябваше да прекрати това дело. Но ако го беше направила – тогава щеше да дойде обвинението, че обслужва Борисов. Ако пък не го беше направил - щяхме да я обвиним, че държи дела на трупчета.

Не мисля, че всичко в прокуратурата е същото, защото вече приехме закони, макар и с малка стъпка в правилната посока, каза депутатът.

Съдебната реформа трябва да започне от образованието, да мине през Окръжния съд и да стигне до Върховния съд и прокуратура. И промените в Конституцията не бива да се фетишизират, заяви Биков.

На въпрос докога ГЕРБ-СДС ще подкрепят кабинета, той заяви:"Още при преговорите самият Денков каза, че ако не изпълняват ангажиментите си, би си подал оставката. При самото избиране на правителството, то беше определено като некоалиционно, че то е управление на колеги от ПП и експерти, плюс Мария Габриел. В този смисъл този, който взима решения носи отговорност, уточни правилата Биков.

Но ние обещахме стабилност. Но не сме поели ангажимент да се харесваме с колегите от "Промяната", така че ако чуете критични коментари, не се учудвайте. Имаме различни позици но много въпроси, уточни Биков.