Томас Бах: Олимпийски игри ще има и без ваксина срещу COVID-19

Спорт
15:59 - 24 Септември 2020
1084
Томас Бах: Олимпийски игри ще има и без ваксина срещу COVID-19

Олимпийските игри в Токио могат да се състоят, дори ако в този момент няма ваксина срещу коронавируса. Това заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. Своето заявление Бах направи в хода на видеоконференция с организационния комитет на Игрите, правителството на Япония, властите в Токио и Координационната комисия МОК.

"Ние виждаме, че спортът бавно, но уверено се завръща. Голям брой състезания по различни спортове вече бяха успешно проведени, включително мачове и такива сложни мероприятия като "Тур дьо Франс". Това показва, че може безопасно да се организират състезания и без ваксина", добави Бах.

Президентът на МОК също така отбеляза, че ваксината, одобрена от Световната здравна организация (СЗО), може да се появи през първата половина на 2021 година. "Имаме обнадеждаващи новини за разработването на ваксини. Цялата тази работа ще продължи до началото на Олимпийските игри. Тази криза ще ни принуди да бъдем гъвкави и готови да се жертваме", заключи той. Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат през лятото на 2020 година, но заради пандемията те бяха отложени за периода 23 юли - 8 август 2021 година.