Томислав се подигра на Денков: С личен принос ли увеличихте раждаемостта?

Демокрацията е в задънена улица, малко политици загърбват его и емоции, заяви зам.-шефът на ГЕРБ

Новини
12:33 - 16 Октомври 2024
3338
Томислав се подигра на Денков: С личен принос ли увеличихте раждаемостта?

ГЕРБ отново представя програмата си, този път от Бургас. Остриетата на партията се обединиха около едно - нужно е стабилно мнозинство в парламента, за да работят институциите и държаватга да върви напред. Водач на листата, която е под номер 18 в интегралната бюлетина е кметът на града Димитър Николов - знакова фигура в партията.На срещата присъства и лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов. 

Ако политиката беше резултат – шампион, който да блести сред останалите шампиони... Не мога да ви облъчвам с треторазрядни политически послания. Един доскорошен премиер увеличил за 9 месеца раждаемостта. Може ли да ми обясните – как за 9 месеца се увеличава раждаемостта, освен като изключим личния принос? Предприел си политика първия ден и то се е случило. Що се отнася до личния принос, не знам да има такъв. Така иронично, Томислав Дончев отправи стрели по Николай Денков.

Надявам се, че след толкова експерименти, обичайно неуспешни, българинът като мъдър човек, ще предпочете да се хване за нещо сигурно, да заложи на разума. Да си даде сметка, че обществото Резултатът е от значение.

Най-предизвикателният въпрос е политическата формула за правителство. Демокрацията е в задънена улица, смисълът не е избори след избори, каза Дончев.

А резултат, реализирани политики. Това, което правим не е компания, която си избира борд сутрин – не може, обед -  пак избира, вечер – пак. Разликата при нас е, че никой не работи.

По основните теми има консенсус в България, каза Дончев. Малки ще са тия политици, които не могат да загърбят его и емоции. Ако действа формулата – хайде избори и да се появи някой, който да ни управлява нелепо – по-добре дза стоим зад ъгъла и да нахълтаме в решителния момент, бе саркастичен зам.-шефът на ГЕРБ.

Димитър Николов изреди част от придобивките на града, подкрепени по време на управлението на ГЕРБ - инвестиции в образование, инфраструктура и др. "Сега няма при кого да отидеш, да защитиш проект, няма кой да ти осигури финансиране, дългосрочност и устойчивост на това финансиране. Водач съм, защото ми писна да обикалям от кабинет в кабинет и да няма светлина в тунела. За мен са важни проектите на Бургаския регион - 28 проекта, които висят и няма никаква сигурност, а те решават проблеми с работни места, транспорти връзки, образование", каза кметът. Според него само ГЕРБ може да поеме отговорност и риск да оправи икономиката и да възстанови плащанията.

Красимир Вълчев, бивш министър на образованието, изброи част от усилията, които партията смята да продължи да полага в сферата. Над 1000 училища и детски градини за 10 г. бяха изцяло модернизирани, припомни той свършеното от ГЕРБ. Похвали се и със старта на програмата за STEM центрове, но съжали, че едва сега започва реализацията й.

"Няма да ни стигнат часове за всичко, което направихме. Ще продължим всички ключови политики. Ще поправим това, което възпира подобряването на системата. Ще подобрим програмите, за да има формиране на мнение и осмисляне - нашите ученици се справя добре с трупане на знания, но това им липсва", каза Вълчев. Обеща да намалят и административната тежест за учителите. Ще усилим възпитателната функция, има дефицит, каза той. Вълчев подкрепя въвеждането на час по религия, не за индоктриниране, а за трупане на ценности. И увери, че няма да е задължително всяко дете да я изучва.

Ние сме най-добрият екип, увери Вълчев.

Костадин Ангелов, който е първи във Велико Търново пък се похвали, че в Европа се е говорело за български модел за управление на КОВИД кризата - толкова добре се справило управлението под премиерството на Бойко Борисов.

Той посочи и добрите резултати на кмета Николов за развитието на града - за конгресния туризъм, за новоизграждащи се филиали на водещи университети, амбициозния проект за детска болница. 133 легла, 22 отделения, 22 клиники, описа той проекта. Има и голям проект за детско здраве с околните области, това би осигурило профилактика за всички деца.