Томислав стопля: ГЕРБ няма различия с ДБ

Ако ние бяхме на власт, газовата връзка с Гърция щеше да заработи, отсъди бившият вице

Новини
18:46 - 17 Август 2022
2773
Томислав стопля: ГЕРБ няма различия с ДБ

Ние от ГЕРБ в коалиция "против" е сигурно, че няма да участваме. Ние умеем да възпитаваме емоциите си - всякакви изблици на политиците не са ни пречили да формираме стабилни управления". В това увери Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ пред Би Ти Ви. 

И обяви как биха процедирали от ГЕРБ в сегашната газова криза, ако бяха на власт: "След прекратяването на доставките от "Газпром" и след интензивни разговори със съседите ни от Турция и Гърция щяхме да организираме отворена прозрачна процедура на база резервиран капацитет в някои от терминалите, с които те разполагат, за да могат различните доставчици на газ да предложат цени и ние да можем да изберем най-ниската цена, да гарантираме трасе за доставка и по този начин да купуваме най-евтиния възможен газ.

Ако ние управлявахме, газовата връзка с Гърция щеше да е завършена отдавна".

"Ако махнем емоциите и политиката, в последните месеци "Газпром" е ненадежден доставчик на газ и това е големият проблем. Дори да получаваме количества, дори цената да е атрактивна, в тази ситуация не можем да разчитаме на този доставчик, защото нямаме никаква гаранция, че доставките ще продължат. Не можем да поставим нашите потребители на подобен риск", добави Дончев.

"В последните месеци президентът не ни е давал поводи за критика", каза още той по повод позатихналите критики от страна на ГЕРБ към Румен Радев. И обяви, че към момента "Продължаваме промяната" не изглежда като потенциален партньор на ГЕРБ след изборите. Но остави вратичка: "Ако в поведението им забележим еволюция и малко по-адекватна и отговорна политически реторика, това може да се промени. А отдавна с решение на ръководните органи на партията ни е забранена коалиция в БСП".

"Трябва да убедим колкото е възможно по-голяма част от българските граждани, че си заслужава да дадат подкрепата си за нас. Дали ще бъдем отново на власт, или в опозиция, го решават избирателите. Имахме правителство на отрицанието, събрало партии, които не се харесват, но са срещу някого.  Има голям шанс да се получи същата безизходица, каквато се получи през лятото на миналата година, констатира Дончев.