Топ политици се целят в 130 000 работници от „Марица Изток“

Съдбата на енергийния комплекс е поставена на карта заради Зелената сделка

Общество
11:47 - 19 Март 2021
5374
Топ политици се целят в 130 000 работници от „Марица Изток“

Топ политици се надпреварват за гласовете на 130 000 работници в Маришкия енергиен басейн, чиято съдба е поставена на карта. Предизборните щабове на всички партии заложиха на добре познати политически лица и утвърдени енергийни експерти в листите си за водачи в Стара Загора.

ГЕРБ – СДС постави там двама свои министри – Красимир Вълчев и Лъчезар Борисов. Водач на листа е образователният министър Кръсимир Вълчев, а икономическият министър Лъчезар Борисов е четвърти. На девето място е управителят на рудник „Трояново – север” – инж. Живко Желев.

Важността на 130 000 гласа, които ще дойдат от „Мариците”, схващат добре и в БСП, за което говори и кандидатурата на бившия икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев, който е втори в листата в Стара Загора. На четвърто място в червената листа е и бившия директор на мини „Марица - Изток” Йордан Димов.

От ДПС също са поставили за водач в Стара Загора едно от водещите лица в партията си - Халил Летифов.

Слави Трифонов е водач на листата на „Има такъв народ“ в Стара Загора. За съдбата на Маришкия басейн Дългия ще бъде съветван от бившия шеф на НЕК и зам.-шеф на борда на АЕЦ „Козлодуй” Иван Хиновски.

От „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов в Стара Загора са наредили на четвърто място Юлиян Ненчев, бивш финансов директор на държавната ТЕЦ Марица – Изток – 2.

От коалицията Воля-НФСБ водач на листата в Стара Загора е икономистът Кръстина Таскова.

Коалицията „Изправи се, мутри вън“ е с водач на листата са в Стара Загора не кой да е, а самата Мая Манолова, която се обяви в защита на работните места в енергоцентралите в Маришкия басейн и обеща да работи в интерес на тяхната екологична трансформация и декарбонизиране.

Фокус на предизборната си кампания в Маришкия басейн направи и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. В свое изявление той подчерта, че бъдещето на комплекса Марица – Изток е възможно, но най-важният елемент в цялото уравнение тук са хората.

От Ангел Джамбазки от ВМРО също не пропусна да се изкаже, че Зелената сделка ще бъде катастрофа за нас.