Това ли ще е Лято 2020? На плажа се печем в плексигласови кубчета!

Актуални новини
13:16 - 23 Април 2020
9793
Това ли ще е Лято 2020? На плажа се печем в плексигласови кубчета!

Пандемията от коронавирус и възможността извънредното положение да бъде удължавано периодично в различни страни по света роди безумната идея край морето да бъдат поставени плексигласови кубчета, в които летовниците да отмарят на плажа и същевременно да бъде спазвана социалната дистанция от поне метър и половина. Ако това случайно бъде приложено в България - тогава край на пренаселените плажове, където няма къде да си сложиш кърпата и буквално се буташ до хавлията на непознат отпускар.


Идеята за поставяне на подобни кубове на плажа, в които да има шезлонг и чадърче, вече се обсъжда в Италия. Средиземноморската държава е една от най-силно засегнатите страни от COVID-19. Там жертвите надхвърлиха 20 000.


Предложението е на плажовете на Ботуша всеки летовник да влиза в прозрачна стаичка, като по този начин бъде защитен от евентуални зарази. Предвижда се да има както единични стаички, така и такива, в които може да влязат двама или трима души, като задължителното разстояние между тях да бъде метър и половина, става ясно от публикации в италианските медии. Засега това е само идея и реално все още не е приета от властите в Рим.


В Италия пък местните власти и ресторантьори обсъждат още една идея за социална изолация и за неразпространение на вируса - на масите в ресторантите да бъдат поставени стъклени прегради, така че хората да бъдат отделени едни от други. На масата е трудно да се спазва дистанция дори и от един метър и затова се предлага клиентите на заведенията да седят един срещу друг между стъклени прегради, а когато са един до друг да бъдат поставяни на метър и половина разстояние.


Същевременно известният италиански вирусолог проф. Джулио Таро призова да не се отказваме от ваканциите, а напротив - да ги използваме, за да се борим с COVID-19.

82-годишният Таро, бивш главен лекар на неаполската болница „Котуньо”, специализирана в инфекциозни болести, е и доктор хонорис кауза в няколко американски университета. Той е убеден, че Италия трябва да използва оръжията си – морето и слънцето, за да си помогне в излекуването от коронавирус. „Вместо да стоим вкъщи и да се разболяваме, предавайки си зараза в семейството, трябва да използваме морето като терапия”.

„За да се разпространява, вирусът има нужда от затворени пространства, слаба вентилация или климатична инсталация, ниски температури и влажност. Морето и плажът са точно обратното на този микроклимат", коментира специалистът в интервю за изданието The Post Internazionale.

Въпреки че Таро влиза с тезата си в конфликт с други италиански вирусолози, той е убеден, че морето и слънцето трябва да се вкарат в действие като оръжие срещу вируса веднага, още преди да е готова ваксината срещу COVID-19.

„Ние, академиците, сме всички в очакване на тази ваксина. Трябва обаче да си зададем друг въпрос – какво представлява ваксината? Тове е едно антитяло. А ние вече имаме естествено създадена ваксина в антителата на онези, които не са се разболели въпреки вируса, и на онези, които са се заразили, но са оздравели. Трябва да използваме плазмата на оздравелите. Вливането на 200 милилитра плазма е огромна помощ за всеки болен. Това се нарича плазмафереза и не съм го измислил аз”, казва още проф. Джулио Таро.

Според него това е първата терапия – оздравелите трябва да станат донори на антитела, а не да бъдат третирани като разпространители на зараза. Експериментално този метод се използва вече в болници в Павия, Мантуа и Салерно.


„Вирусът може да се контролира с нормалните хигиенни мерки и чрез разпространението на антитела – размерът на заразата ще бъде намален чрез смяната на климата заради идването на летния сезон, в това число и на Север. Факторът климат е несъмнено много силен в разпространението на тази епидемия”, смята още италианският експерт.

„Как можем да не си дадем сметка, че броят заразени слиза драстично на юг? Морето и слънцето предпазиха част от Италия от заразата. Но не само при нас, а и в чужбина. Африка засега е почти незасегната.”


Колажи: в. "Република"