Трафик! По 1000 сертификата се теглят на минута

Актуални новини
14:49 - 20 Октомври 2021
2736
Трафик! По 1000 сертификата се теглят на минута

Засилен трафик на сертификати! По 1000 зелени документа се теглят на минута у нас. Към момента са издадени над 1 млн. през Националната здравно-информационна система.

Само за вчерашния ден, когато бяха обявени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 хил. дигитални сертификата, като 65% от тях са заявени след 19 ч.

Зрители на Би Ти Ви сигнализирах, че вчера вечерта са изпитвали затруднения, за да заредят страницата, от която се тегли документът.

„В действителност хората, които разполагат със документ в България, са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Чрез системата за генериране на европейски COVID сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“ и работи от 1 юни 2021 г.“, уточняват властите.

България се нареди сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953  да стане задължителен за всички държави от ЕС.

Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 хил. са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на НЗИС  и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. беше осигурена възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип „портфейл“ на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.