Трафикът на Еверест взе още две жертви

Загинаха Анджали Кулкарни от Индия и Доналд Кеш от САЩ

Новини
13:39 - 24 Май 2019
2078
Трафикът на Еверест взе още две жертви

В чудовищното струпване от катерачи на Еверест са загинали двама алпинисти. Джомолунгма взе поредните жертви - това са 55-годишният Анджали Кулкарни от Индия и 55-годишният Доналд Кеш от САЩ, съобщи Би Ти Ви.

Хиляди схванаха снимката с жестока опашка от катерачи към върха като монтаж, но уви - кадърът е реален и наистина задръстването в края на месеца към Покрива на света е невиждано, въпреки огромните суми, които се плащат за разрешение. 

Близо 320 алпинисти са очаквали реда си, подредени един след друг в "Зоната на смъртта" в последните седмици.
 
Най-високият връх на планетата се намира на 8848 м. височина. Горе съдържанието на кислород във въздуха е едва около една трета от това на морското равнище.

Въпреки че човешкият организъм може да оцелее минути на върха без допълнителен кислород, мнозина се амбицират да го изкачат без кислород. 


Еверест е взел десетки жертви, повечето от които са останали завинаги между ледените му зъбери. Твърди се, че 304 общо са жертвите му. Телата на мнозина са някъде из пропастите и не са открити. Други не са репатрирани надолу заради липса на пари.

Само преди няколко дни загина македонецът Георги Петков, който е на 63 и е най-възрастният загинал на Джомолунгма.  

Задръстването към Еверест е жестоко през май, тъй като сезонът за изкачване на върха приключва. След края на май изкачването на върха вече не е разрешено.