Трагичен рекорд в САЩ: 100 000 починаха от свръхдоза само за година

Пандемията се е отразила особено тежко на хората с наркотични зависимости

Новини
13:25 - 18 Ноември 2021
2297
Трагичен рекорд в САЩ: 100 000 починаха от свръхдоза само за година

Смъртните случаи в резултат от злоупотреба с наркотици в САЩ са достигнали нов трагичен рекорд. Това става ясно от последните данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ), обхващащи периода от април 2020-а до април 2021-а година.

Според официалната информация в този период над 100 хиляди души са починали от свръхдоза - ръст от 28,5 процента в сравнение с предишните 12 месеца и абсолютен рекорд в статистиката досега. 

Опиоидната криза продължава от десетилетия

Според данните на ЦКПЗ над 75 хиляди от смъртните случаи са в резултат от злоупотреба с опиоиди. Основно синтетични опиоиди като фентанил. Опиоидната криза в САЩ продължава вече десетилетия и за нея сериозен принос имат опиоидните болкоуспокояващите.

Броят на предозирането с други наркотици обаче също се е увеличил между април 2020 г. и април 2021 г.

Американският президент Джо Байдън заговори за "трагичен рекорд" и заяви: "Докато продължаваме да напредваме в борбата с пандемията от Ковид-19, не можем да пренебрегнем тази епидемия, която засяга семейства и общности в цялата страна".

Байдън обеща милиарди за борба със зависимостите

Байдън обеща да се бори срещу зависимостите чрез разширяването на средствата за общественото здравеопазване и подкрепа за програмите за превенция. Той обяви, че близо

4 милиарда долара от огромния пакет за борба с пандемията през миналата година са били дадени на институции, които помагат на наркозависими и хора с психични проблеми.

Според експерти ограниченията, въведени заради пандемията, се отразяват особено тежко на хората със зависимости. ЦКПЗ отчита, че през 2020-а година повече от 93 хиляди души са умрели в резултат от свръхдоза. Ръст от над 30 процента в сравнение с предходната година. Тревожната тенденция продължава, пише Дойче веле.