Тръгва ли си " Дойче банк " от САЩ ?

Предстоят сериозни съкращения на американския бизнес на най-голямата германска банка, продиктувани от провала на сливането с "Комерцбанк" и силния регулаторен натиск

Новини
16:48 - 03 Юни 2019
2680
Тръгва ли си "Дойче банк" от САЩ?

"Дойче банк" (Deutsche Bank) планира съкращения в бизнеса си с акции в САЩ, включително първокласни брокерски и капиталови деривати, за да спечели над акционерите, които са недоволни от неговото представяне, предаде Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг заяви пред акционерите на годишната среща на банката в четвъртък, че е готов да направи „тежки съкращения“ в звеното за инвестиционно банкиране като цяло в групата, без да споменава изрично операциите в САЩ.

Шефът на банката се затруднява да ги убеди, че може да обърне тенденцията, която се наблюдава в най-големия кредитор в Германия, чиито акции достигнаха рекордно ниско ниво.

По-голямата част от очакваните съкращения в САЩ ще дойдат от бизнеса с търговия с акции и управлението на активи, но и други области на американската дейност на банката ще пострадат, допълва Ройтерс, като се позова на свои източници.

В САЩ за Deutsche Bank работят 9255 души и засега остава неясно колко от тях ще трябва да бъдат освободени. От банката отказват официално да коментират, но бъдещето на операциите, свързани с търговията и инвестиционното банкиране в САЩ, е под въпрос от месеци, като някои акционери призовават за по-жестоки съкращения в тези звена. В началото на годината банката отрече появили се тогава съобщения за преструктуриране, съобщавайки, че е „твърдо ангажирана“ с американския си франчайз.

Но провала на преговорите за сливане с германския конкурент "Комерцбанк" (Commerzbank AG) миналия месец накара висшето ръководство да засили търсенето на "План Б" за спасяване на бизнеса, а съкращаването на американските операции е начело в списъка.

Акциите на Deutsche Bank са намалели с 40% по време на 13-месечното ръководство на Зевинг отчасти заради лошото представяне на инвестиционното банкиране.

През изминалата година бизнесът излезе с 1% възвръщаемост на капитала, което е важен показател за рентабилността. За сравнение – този показател е 16% в инвестиционната банка на J.P. Morgan Chase. През първото тримесечие на тази година приходите на подразделението за управление на активи на Deutsche са намалели с 4% до 525 млн. евро, а тези на звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране са се понижили с 13% до 3,33 млрд. евро. Приходите от частно и търговско банкиране са намалели с 5% до 2,51 млрд. евро.

Американският бизнес на банката фокусира допълнително внимание и заради ежегодния стрес тест на Федералния резерв, чиито резултати се очаква да бъде обявени до края на юни. Deutsche Bank се провали на теста през 2015, 2016 и 2018 година, а още едно лошо представяне би довело до допълнително влошаване на доверието сред клиентите и бизнес партньорите. Европейските регулатори вече заявиха, че се опасяват, че банката може да се провали в американския тест. Но дори и да го премине, пред Deutsche Bank вероятно ще бъдат поставени условия, които да ограничат бизнеса.

Последният скандал, свързан с финансите на президента на САЩ Доналд Тръмп, също не помага на ръководството. Миналата седмица съдът в Ню Йорк разпореди на Deutsche Bank и "Кепитъл Уан" (Capital One) да предадат на Конгреса документи, свързани с Тръмп, заради подозренията, че чуждестранни субекти са придобили влияние върху президента на САЩ и неговото семейство.

След финансовата криза от 2007 – 2009 г. Deutsche Bank запази голямо присъствие на "Уолстрийт", докато други европейски конкуренти като "Креди Суис" (Credit Suisse) значително намалиха операциите си в САЩ. Американският бизнес на банката носи около половината от общите приходи от инвестиционното й банкиране, но в последните години тя се затруднява да се бори с конкуренцията, притискана от съдебни спорове и регулаторни разследвания.