Трайчо Трайков праща МОЧА в музея при петолъчката

Новини
10:45 - 25 Февруари 2022
4357
Трайчо Трайков праща МОЧА в музея при петолъчката

Кметът на район "Средец" в София Трайчо Трайков подема най-накрая процедура да се премести окупаторският паметник на съветската армия в центъра на София. Вчера монументът осъмна боядисан в цветовете на украинското знаме в знак на протест срещу руската инвазия срещу Кеив*. Привечер бе организиран протест с искане МОЧА да бъде махнат от пъпа на столицата, а изненадващо Трайков обяви, че е срещнал мнозинство за целта в СОС. Паметникът пък бе пазен зорко от полицейски патрули по време на демонстрацията.

"В днешния изпълнен с тревога и безумство ден почти не можах да се зарадвам, че получихме дългоочакваното разрешение за строеж, нужно за ремонта на подлеза при Румънското посолство. Следват още две процедурни стъпки и до десетина дни започваме.

От друга страна, в заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.!

Много добре, утре (днес, 25 февруари - б.р.) ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка.

Лека да бъде нощта на хората със свити сърца и сълзи в очите в Украйна и Господ да е на помощ на всички човеци", обяви Трайков, който възвърна добрата си репутация след скандала с плажуването му в Катар, докато бе част от правителствена делегация в качеството си на енергиен министър при първия кабинет на Бойко Борисов. 

Очакванията са паметникът да замине при петолъчката от сградата на бившия Партиен дом в Музея за социзкуство до КАТ-София. 

*В знак на солидарност с украинската нация използваме нейната транслитерацията на името на столицата, а не руския модел на изписване "Киев"