Тръмп бистри с Урсула фон дер Лайен търговското напрежение между САЩ и ЕС

Най-голяма тревога за Вашингтон представлява планът на Франция да наложи 3-процентов цифров данък

Новини
18:40 - 18 Януари 2020
666
Тръмп бистри с Урсула фон дер Лайен търговското напрежение между САЩ и ЕС

Доналд Тръмп ще се срещне следващата седмица с председателката на еврокомисията Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят търговските спорове между САЩ и ЕС, съобщи Ройтерс.

Дни след като Тръмп постигна голяма победа, сключвайки частична търговска сделка с Китай и след като предоговори северноамериканското споразумение за свободна търговия, той ще отиде на Световния икономически форум в Давос, предаде БТА.

Сред търговските въпроси, разделящи съюзниците, най-голяма тревога за Вашингтон представлява планът на Франция да наложи 3-процентов цифров данък. САЩ смятат, че той ще навреди на американски технологични гиганти като "Алфабет" и "Амазон" и че други страни ще последват френския пример.

В отговор САЩ заплашиха, че ще наложат 100-процентови мита върху шампанско, чанти, сирена и други френски стоки и услуги.

Тръмп и Фон дер Лайен ще разговарят и по темата Иран, след като Великобритания, Франция и Германия въведоха в действие механизъм за уреждане на спорове по ядреното споразумение от 2015 г. заради решението на Иран да спре да се придържа към ограниченията му.