Тръмп иска решение за Сърбия-Косово до юни

Американски дипломати се опитват да сближат правителството и опозицията в Сърбия

Свят
13:19 - 08 Август 2019
1827
Тръмп иска решение за Сърбия-Косово до юни

Съединените щати определиха нов срок за разрешаване на косовския въпрос, като според сръбския всекидневник „Блиц“ администрацията на Доналд Тръмп се опитва да разреши въпроса до следващия юни и е категорично против бойкотирането на предстоящите избори.

Вестникът, позовавайки се на неназован източник, съобщи, че американците ще направят всичко по силите си, за да убедят сръбската опозиция да участва на пролетните избори следващата година.
„В пълен капацитет американската дипломация работи на няколко фронта, за да има подписано споразумение между Белград и Прищина до лятото на 2020 г., твърди източникът на вестника.

Освен към честите контакти на американски служители с Белград и Прищина, американските дипломати се опитват да сближат правителството и опозицията в Сърбия и чрез диалог да постигнат решение, с което би се избегнал бойкот на изборите.

„Когато договорът бъде финализиран и когато влезе в парламента, за американците ще бъде важно в законодателната власт да бъде и опозицията. Няма значение как ще гласува, просто да седят в залата и да гласуват“, твърди източникът на „Блиц“.