Тръмп към Конгреса: Спрете спорната програма за наблюдение

Новини
21:30 - 10 Април 2024
2347
Тръмп към Конгреса: Спрете спорната програма за наблюдение


Бившият американски президент Доналд Тръмп днес призова Конгреса да прекрати противоречивата програма за вътрешно наблюдение в САЩ. Това усложни изгледите за нейното преразглеждане, което скоро може да поставено за гласуване в Камарата на представителите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият президент от Републиканската партия каза, че Конгресът не трябва да подновява някои части от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, който трябва да спре да действа на 15 април. Законът позволява на правоприлагащите органи да сканират огромни количества от данни, събрани от разузнавателния апарат на САЩ, без преди това да са получили одобрение от съдия.

Твърдолинейните републиканци и левите демократи се противопоставят на тези разпоредби, като твърдят, че те дават на правителството твърде много власт да шпионира своите граждани. Опонентите настояват да се изисква съдебно одобрение за достъп.

Американски съд установи миналата година, че ФБР неправомерно е търсило в базата данни 278 000 пъти за няколко години. Тръмп, който се кандидатира за президентските избори, с желанието да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември, заяви, че законът е бил използван незаконно за шпиониране на кампанията му, без да предостави доказателства за това твърдение. „(Законът) БЕШЕ НЕЗАКОННО ИЗПОЛЗВАН СРЕЩУ МЕН И МНОГО ДРУГИ“, написа той в социалните мрежи.

Тръмп има огромно влияние сред законодателите от своята партия, отбелязва Ройтерс.

Неговото противопоставяне провали двупартийно споразумение, свързано с имиграцията, по-рано тази година.