Тръмп консолидира подкрепата си на конгреса на републиканците

САЩ
11:00 - 17 Юли 2024
544
Тръмп консолидира подкрепата си на конгреса на републиканците

Бившите съперници на Доналд Тръмп за републиканската президентска номинация, Ники Хейли и Рон ДеСантис, предложиха пълна подкрепа на кандидатурата му на конгреса на партията, предава "Ройтерс".

Хейли, която описа Тръмп като негоден за поста по време на кампанията си, призова поддръжниците си да гласуват за него пред президента демократ Джо Байдън "в името на нашата нация".

"Не е нужно да се съгласявате с Тръмп в 100% от времето, за да гласувате за него", каза Хейли, бивш посланик в ООН и губернатор на Южна Каролина, след като излезе на сцената със смесица от възгласи и освирквания. 

ДеСантис, консервативният губернатор на Флорида, чиято кампания се разпръсна в началото на годината, получи топло посрещане от тълпата, докато критикуваше 81-годишния Байдън, че е твърде стар за поста.

Тръмп ръкопляскаше от ложата си на арената, където седеше редом с кандидата за вицепрезидент американския сенатор Джей Ди Ванс. Самият Ванс също е бивш яростен критик на Тръмп, който се превърна в твърд поддръжник, ще оглави третата вечер на конгреса в сряда.

Демонстрацията на "хармония" имаше за цел да контрастира с демократите, които прекараха седмици във вътрешнопартийно напрежение относно това дали Байдън трябва да се откаже от кандидатурата си за преизбиране след спирането на дебата му на 27 юни срещу 78-годишния Тръмп.

Много от вечерните речи в Милуоки - съсредоточени върху темата за закона и реда - бяха пропити с антиимигрантската реторика на Тръмп, като ораторите гневно осъждат политиките на Байдън за южната граница.

Кари Лейк и Бърни Морено, които участват във високопоставени надпревари за Сената на САЩ съответно в Аризона и Охайо, и американските сенатори Тед Круз от Тексас и Том Котън от Арканзас, всички нарекоха потока от мигранти "нашествие".

Ан Фъннър, майка, чийто син тийнейджър почина от отравяне с фентанил, каза, че смята демократите за отговорни. Семейството на Рейчъл Морин, жена от Мериленд, която според властите е била изнасилена и убита от имигрант от Салвадор, преминал няколко пъти нелегално границата между САЩ и Мексико, също обвини политиката на Байдън.

Тръмп изтъкна убийството на Морин в предизборната си кампания, където често демонизира мигрантите като жестоки престъпници. 

Тръмп обеща да започне най-мащабното усилие за депортиране в историята на САЩ.

Някои от разгорещените атаки противоречат на посланието за национално единство, което Тръмп обеща да предаде след опита за убийството му на митинг в Пенсилвания в събота.

Вследствие на стрелбата страховете на гласоподавателите относно дълбоко поляризираната нация преди изборите на 5 ноември изглежда само се задълбочиха.

Проучване на Reuters/Ipsos , проведено в понеделник и вторник, показа, че 80% от гласоподавателите - включително подобни дялове на републиканци и демократи - са съгласни, че "страната излиза извън контрол".

Властите все още не са установили мотива за стрелбата. 20-годишният стрелец беше убит на място от тайните служби на САЩ.

Четиридневният конгрес ще завърши с обръщението на Тръмп в праймтайма в четвъртък, когато той официално приеме номинацията на партията да се изправи срещу Байдън в реванша през 2020 г.