Тръмп лиши Хонконг от специален статут

Американският президент забрани обучението на някои китайски студенти

Новини
13:48 - 30 Май 2020
2058
Тръмп лиши Хонконг от специален статут

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък (американско време), че ще лиши Хонконг от специалните му отношения със САЩ и ще забрани на китайските студенти в няколко сфери да се обучават в Америка, като това трябва да е отговор на решението на Пекин да приеме закон за националната сигурност в Хонконг, предава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

В ден на съгласувани действия Съединените щати и Великобритания също повдигнаха в Съвета за сигурност на ООН въпроса за противоречивия нов закон за сигурността в Хонконг, обиждайки Пекин, който обяви, че темата няма място в световната организация.

В пресконференция в Белия Дом, президентът на САЩ разкритикува Китай за отношението му към бившата британска колония, заявявайки, че „отнема дългогодишния и горд статут на града“.

„Това е трагедия за хората в Хонконг, хората в Китай и всъщност, по целия свят“, заяви Тръмп.

Президентът също така обяви, че прекратява отношенията на Вашингтон със Световната здравна организация (СЗО), която обвинява в пристрастие към Китай в ситуацията около коронавируса.

„Насочвам администрацията си да започне процеса на премахване на политиката, която дава на Хонконг различно и специално отношение“, заяви Тръмп.

„Това ще се отрази на пълния набор от споразумения, от нашия договор за екстрадиция до нашия контрол върху износа на технологии с двойна употреба и други, с малки изключения“, отбеляза държавният глава.

Държавният секретар Майк Помпео в сряда информира Конгреса, че администрацията на Тръмп вече няма да счита Хонконг за автономен район съгласно американското законодателство, но зависи от Тръмп да реши какви ще са последствията.

Китай тази седмица пристъпи към закон, който ще забрани подривните и други действия срещу управлението му в Хонконг, който беше разтърсен от месеци на масови протести за демокрация миналата година.

В ход, който може да има дълготрайни последици, Тръмп издаде и забрана за обучение на студенти, свързани с китайската армия, в американски университети.

„От години правителството на Китай провежда незаконен шпионаж, за да открадне нашите индустриални тайни, от които има много“, каза Тръмп.

Голяма част от Републиканската партия настоява за изгонване на чуждестранните студенти в САЩ от чувствителни специалности. През февруари ФБР обяви, е разследва над хиляда случая на китайски икономически шпионаж и технологични кражби.

Китай е водещият източник на чуждестранни студенти в САЩ през последното десетилетие с близо 370 000 китайци в американските университети, въпреки че заповедта на Тръмп няма да засегне пряко незавършилите.

Заповедта на Тръмп също може да предизвика отмъщение. Китай през март изгони американските журналисти, след като администрацията на Тръмп затегна правилата за издаване на визи за служителите в китайските държавни медии.

„Санкциите не винаги са едностранни и нашата страна (Китай) каза, че ще въведем отвтни мерки“, заяви в събота началникът по сигурността на Хонконг Джон Лий.

Съединените щати и Великобритания по-рано през деня призоваха Китай да преразгледа закона за Хонконг по време на разговорите в Съвета за сигурност на ООН, където Китай има право на вето – което прави всяка формална сесия, да не говорим за действия срещу Пекин, невъзможно.

Западните съюзници повдигнаха темата за Хонконг на неформална видеоконференция при затворени врата, където Китай не може да блокира дневния ред.

Те заявиха, че Китай нарушава международен ангажимент, тъй като споразумението за предаване с Великобритания от 1984 г., в което Пекин обеща да поддържа отделната система на финансовия център най-малко до 2047 г., е регистрирано в Организацията на обединените нации.

„Съединените щати са решителни и призовават страните-членки на ООН да се присъединят към нас и да поискаме от Китай незабавно да обърне курса и да спазва задълженията си към тази институция и към хората в Хонконг“, заяви постоянният представител на САЩ при ООН Кели Крафт.

Китай поиска САЩ и Великобритания „незабавно да спрат да се намесват в делата на Хонконг“, заявявайки, че законът не попада в мандата на Съвета за сигурност.

„Всеки опит да се използва Хонконг за намеса във вътрешните работи на Китай е обречен на неуспех“, предупреди в изявление на китайската мисия при ООН