Тръмп обвинява Обама за руските самолети в Сирия

Според САЩ авиобаза Шайрат е използвана от сирийските ВВС за нападение на Идлиб

Свят
11:29 - 22 Октомври 2019
1773
Тръмп обвинява Обама за руските самолети в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че решението на предшественика му на този пост Барак Обама да не премине червената линия и да не нанася удар върху Сирия води до старта на руските операции в тази арабска република през септември 2015 г., коментира той пред "Фокс Нюз".

"Ударих с 58 ракети Томахоук точно в центъра на Сирия и извадих от строя цяла база. Между другото, президентът Обама нарисува червена линия в пясъка, а след това той не премина тази червена линия. Нека да кажа: когато не го направи, тогава всички останали, включително Русия, влязоха в Сирия", обясни резидентът.

На 7 април 2017 г. американските ракети "Томахоук" бяха изстреляни от американските разрушители "Рос" и "Портър" в Средиземно море по военновъздушната база на Сирия Шейрат в Хомс.

В резултат на това загиват 10 сирийски войници. Тази операция е отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от сирийските сили на 4 април в провинция Идлиб, при което загинаха 84 души.

Според САЩ авиобаза Шайрат е използвана от сирийските ВВС за нападение на Идлиб.

През август 2013 г., е използвано химическо оръжие в Източна Гута (предградие на Дамаск). Тогава Западът обвини сирийското правителство.

Обама обясни тогава, че това ще се разглежда като преминаване на червената линия, след което международната общност ще трябва да предприеме действия срещу тази страна.

През септември 2015 г. въз основа на призив на сирийския президент Башар Асад Русия обяви началото на военна операция на въздушните сили в Арабската република срещу бойци на терористичната група "Ислямска държава".

На 11 декември 2017 г. руският президент Владимир Путин посети руската въздушна база Хмеймим и възложи на Министерството на отбраната да започне изтеглянето на значителна част от руските войски от Сирия.